Annonse
Fra Arctic Pride-paraden i Tromsø i fjor. Foto: Tromsø Arctic Pride

Fordi det handler om våre verdier

Nettopp fordi vi ser at hatgrupper føler seg sterkere, er det viktig at vi som ikke deler deres sorte ideologi sier fra og er tydelige i vårt ønske om et mangfoldig og inkluderende samfunn.

8-12 November feires Tromsø Arctic Pride for 4. gang. Festivalen startet med Prideparade i 2015 der det deltok 320 personer, i fjor var det 1020 i paraden og i år håper arrangørene på nye rekorder på verdens nordligste Pridefestival, 9 dager til ende.

Bakgrunnen for Pridefeiringene finner vi i New York på 1960-tallet. Politiet, med myndighetenes velsignelse, gjennomførte jevnlig rassiaer, stenginger og trakassering på steder frekventert av homofile, antatt homofile, transer og dragartister. 

Til slutt hadde homsene, transene og dragartistene fått nok. En kveld politiet stormet The Stonewall Inn i Greenwich Village, startet opptøyer med stiletthæler og håndveskerdet det tok 10 dager å roe ned. Ett år senere ble den første Pride Parade arrangert i Christopher Street.

I dag handler Pridefeiringer, og flagging med regnbueflagg, verden over om respekt for den grunnleggende menneskerettigheten å få være seg selv og elske hvem man vil i trygghet. Det handler om holdninger, og om hele tiden å stå opp for våre verdier.

Det er krefter som ønsker å reversere utviklingen. Hendelsene i Charlottsville i august viser hva som kan skje dersom man ikke sender tydelige signaler.

For første gang siden 30-tallet finnes det nå interneringsleirer for homofile i Europa: Tsjetsjenia har opprettet dette, og det rapporteres om dødsfall som følge av tortur. I Russland forøvrig er det å informere om homofili forbudt ved lov. I Ungarn ønsker sterke krefter lignende lovgivning. I Sverige og Finland har hatgrupper tatt til vold og banket opp folk for å være seg selv.

Dessverre ser vi at hatgrupper forsøker å etablere seg i Norge. Sist sommer ble flagg revet ned og bannere med hatbudskap hengt opp i Kristiansand. Nedriving av flagg med senere brenning så vi også under Oslo Pride i juni. I juli følte gruppen seg åpenbart sterkere, og Kristiansand ble igjen åsted, denne gang for en hatmarsj.

I Kristiansand har ordføreren og politisk ledelse i byen har vært forbilledlig tydelige og klare i sitt budskap om at hatideologi må bekjempes. Tilsvarende har Ordførere og andre ledende politikere stilt opp og støttet pridefestivaler over hele landet som et tydelig og forebyggende signal til denne utviklingen.

Nettopp fordi vi ser at hatgrupper føler seg sterkere, er det viktig at vi som ikke deler deres sorte ideologi sier fra og er tydelige i vårt ønske om et mangfoldig og inkluderende samfunn.

Derfor deltar vi i Høye og Åpne Høyre på Tromsø Artic Pride, og oppfordrer alle til å bruke muligheten til å markere at vi respekterer den enkeltes rett til å være seg selv, om du er hetero eller homo, protestant, katolikk eller muslim, om du er gutt, jente eller hen. Hver grunn til å la være er en grunn til å delta. Bli med på feiringen for en som ikke tør eller kan.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse