Annonse
Illustrasjonsfoto. Dette bildet er fra Bendit Cup på Finnsnes tidligere i år.

Foreldre som ødelegger fotballen

44 sinte foreldre er mye verre enn 22 oppspilte mannfolk.

Det er mye bedre oppførsel i en seniorkamp enn det er i en aldersbestemt kamp.

Jeg har selv vært aktiv fotballdommer fra 16-17 års-alderen. Jeg startet som dommer i aldersbestemte klasser og fikk gradvis prøve meg på et høyere nivå som til slutt endte med flere sesonger som 2. divisjonsdommer.

De siste årene som aktiv dommer var jeg kun delaktig i seniorfotball, men jeg var ofte veileder for unge dommere på aldersbestemte nivå. Jeg la opp for to år siden.

Hobbyen min har stort sett gitt meg positive opplevelser. Fotballfamilien i Troms tar godt vare på de som driver med fotballdømming.

Lagene er i grove trekk flinke til å verne om dommerne, spesielt på a-lagsnivå. Jeg har aldri gruet meg til å dømme en a-lagskamp.

I år har NFF sett seg nødt til å innføre en regel i aldersbestemt idrett. Foreldre får ikke lenger stå sammen med barna og trenerne, men må stille seg på andre siden av banen. Dette for å forhindre at foreldre påvirker barn og trenere med negative ytringer. Det sier litt at et slikt tiltak må gjennomføres.

Nå nylig gikk en ung dommer gråtende av banen i Tromsø etter å ha blitt utskjelt av trenere og foreldre under en 7-års kamp. Det at foreldre mener at laget deres blir “bortdømt” i en 7-års kamp sier meg at de har misforstått hva barnefotballen handler om. '

Det at de tar det så alvorlig at de velger å skjelle ut en 10-årig dommer på grunn av en frispark-avgjørelse -i en 7-årskamp, skremmer meg.

I Midt-Troms har vi heller ikke vært forskånet for slike hendelser. For bare noen få år siden valgte en mor på Bardufoss å angripe en rekrutteringsdommer under en aldersbestemt fotballkamp. Jeg har selv opplevd illsinte foreldre i min karriere, foreldre som framfor sine barn har kalt meg for de forferdeligste ting. Er det sånn vi vil at våre rollemodeller skal oppføre seg?

Mange lag gjør en utmerket jobb innad i med å skape gode holdninger. Det er bra, og det skal vi fortsette med. Dessverre er det noen få som ødelegger for de mange. Derfor er jeg (dessverre) enig med NFF at løsningen på problemet er å separere foreldre fra barn og trenere under kamp.

Det er trist at voksne mennesker ikke kan oppføre seg bedre, men på et eller annet tidspunkt må vi erkjenne at kun holdningsarbeid ikke er nok. Et skarpere regelverk må på plass i barnefotballen, de yngste dommerne bør oftere ha med seg en voksen veileder og klubber som skaper problemer bør få hardere reaksjoner og møte hardere konsekvenser hvis uønskede episoder skjer.

For meg personlig var det en lettelse da jeg kun dømte seniorfotball. 44 sinte foreldre er mye verre enn 22 oppspilte mannfolk. Det er mye bedre oppførsel i en seniorkamp enn det er i en aldersbestemt kamp.

En dag kommer jeg til å gjøre comeback. Jeg savner dommermiljøet og fotballmiljøet. Men, jeg kommer til å kvie meg for å dømme aldersebestemt fotball. Presset fra foreldre kan være for mye, uansett om du er erfaren eller uerfaren.

Oppfordringen min er at vi alle må bli flinkere til å ta vare på unge dommere. Foreldre, fotballkrets og trenere må alle ta ansvar. Jeg mener også at det bør bli ulovlig for foreldre å stå sammen med barna og trenere under kamp.

Så får vi bare håpe at fair play også blir gjeldende for foreldrene. Og at det blir lettere å være ung fotballdommer.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på denne bloggen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse