Annonse
Helse Nord-sjef Lars Vorland visste ikke at styreleder Marianne Telle hadde intensjonsavtale med Babcock når han hadde samtaler med henne under anbudsprosessen. Spørsmålet som fortsatt ikke er klarlagt er om helseminister Bent Høies «frifinning» av Telle i forhold til mulig påvirkning av prosessen etter dette står til troende, skriver Jens Ingvald Olsen.

Foretak i foretak

Klassekampen bringer en fin og opplysende artikkel om foretaksmodellen i spesialisthelsetjenesten, «Staten i staten». Anbudsprosessen for luftambulansetjenesten er en god illustrasjon på resultatet av at en samfunnskritisk infrastruktur som spesialisthelsetjenesten, og ikke minst luftambulansetjenesten skal kopiere «næringslivet».

At situasjonen som nå har oppstått ikke har skjedd tidligere er nokså tilfeldig. Det har vært anbud hvert 6. år siden 1988, men Lufttransport har vunnet alle. Sjøl om det hverken er samme flygere eller samme helsepersonell i dag som i 1988 på flyene, så har det langvarige utviklingsarbeidet og samarbeidet gjort at Norge kanskje har verdens beste luftambulansetjeneste. Det er risiko for (stor) svekkelse av dette nivået nå. Det er blant annet avhengig av hvor mange av Lufttransports flypersonell som får/vil ha jobb i Babcock(hvis anbudet ikke blir annullert).

Sjøl om det var datterforetaket, Luftambulansetjenesten RF som er kontraktspartner, så fikk Helse Nord RHF som den største brukeren av luftambulanse et oppfølgingsansvar under anbudsprosessen. 23. mai 2017 behandlet styret i Helse Nord RHF kontrakten, og direktør Lars Vorland fikk fullmakt til å forplikte helseforetaket overfor Luftambulansetjenesten RF for kontraktssummen i avtalen med Babcock på 2,6 mrd kr. I Klassekampens artikkel står det: «Det var på dette tidspunktet den no avgåtte styrelederen i Helse Nord RHF, Marianne Telle blei orientert om prosessen.»

Siden anbudsprosessen har vært lukket vet vi som er utenforstående ikke hva som har foregått. Men det vi vet er at Bedriftskompetanse as, der Marianne Telle er adm.dir., tidlig i anbudsprosessen hadde inngått intensjonsavtale med Babcock om rekruttering av flypersonell dersom de vant anbudet. Nordlys skreiv om dette allerede i slutten av juni 2017.

Men det som er virkelig oppsiktsvekkende og ukjent frem til 12. mai i år, da det framgikk av et intervju med direktør Lars Vorland i Helse Nord RHF  i nordlys.no, er Vorlands uttalelse om at han ikke visste før etter styremøtet 23. mai 2017 at Telles selskap hadde intensjonsavtalen med Babcock. «Han er ikke tilfreds med å få vite i ettertid at Marianne Telle hadde en forretningsmessig relasjon med en av partene i en pågående forhandling, refererer Nordlys.

Og Vorland sa: «Slik som situasjonen har utviklet seg ville jeg vært mer varsom med hva som ble lagt frem. Dette var et pågående anbud der var varsomhet er en dyd av nødvendighet.»

Det er nokså normalt at en direktør og en styreleder i et selskap eller foretak har drøftinger gjennom en prosess som er av stor økonomisk betydning. Poenget er altså at Vorland ikke visste at Telle hadde intensjonsavtalen med Babcock når han hadde samtaler med henne under anbudsprosessen.

Mandag 14. mai sendte helseminister Bent Høie ut pressemelding om at han hadde hatt samtale med Telle, og at hun hadde trukket seg som styreleder i Helse Nord RHF. Og spørsmålet som fortsatt ikke er klarlagt er om Høies «frifinning» av Telle står til troende når han i pressemeldinga skriver: «… at det ikke er kommet frem noen opplysninger som tilsier at Marianne Telle har deltatt i anskaffelsesprosessen på en slik måte at det har påvirket prosessen, eller fått informasjon som har gitt henne fordeler i hennes lederstilling.»

Kanskje Stortingets helsekomite i sin høring og videre behandling vil bringe større klarhet i hva som har skjedd.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse