Annonse
NOSTALGI: Forfatter og Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson (innfelt) mener Arbeiderpartiet må hente inspirasjon fra Einar Gerhardsen-epoken, en storhetstid for sosialdemokratiet i Norge.

Forfeilet nødhjelp til Arbeiderpartiet

Velmente, men dårlige råd til Arbeiderpartiet i ny bok.

En av de mest interessante stemmene i norsk politisk debatt, Mimir Kristjansson, har satt seg fore å få Arbeiderpartiet på beina igjen. Han har i den anledning skrevet en ennå ikke utgitt bok om saken, med tittelen «Hva ville Gerhardsen gjort?» Kristjansson har fått god anledning til å markedsføre boken som snart skal ut, med deltakelse i Politisk kvarter og en stor kronikk i Aftenposten.

Tankeeksperimentet til Kristjansson er interessant, i en tid da Arbeiderpartiet ser ut til å ha store vanskeligheter med å finne sin egen sjel. Etter en forfeilet valgkamp og et historisk valgnederlag kan den tidligere ørnen blant de norske partiene trenge all den nødhjelp de kan få. Nå har de tre og et halvt år på seg, ettersom Erna Solberg formodentlig skal sitte ut sin andre statsministerperiode og med det sette en historisk rekord for Høyre. Den tiden bør Ap bruke til å lytte til alle som har meninger om hvordan det politiske hegemoniet skal gjenvinnes. I den prosessen må man være villig til å snu på hver stein. Men det er ikke gull det som befinner seg under de fleste steinene. Mimir Kristjanssons innspill er et eksempel på det.

«Tilbake til prinsippene» er tittelen på Aftenposten-kronikken til Kristjansson. Allerede der kommer nøkkelordet i hans forslag om hvordan dagens Ap skal reformeres: «Tilbake». Og boktittelen «Hva ville Gerhardsen gjort» peker presist på hvor langt tilbake Ap må gå for å finne de prinsippene som det nå må pusses støv av og som skal styre Ap-skuta tilbake til maktposisjonene. Ifølge Kristjansson. Han konkretiserer dette med forslag om at Ap må gå inn for den gode, gamle planøkonomien, innføre 10-årsplaner for statlig industrialisering, innføre sekstimersdagen, forby profitt i velferdssektoren og skape en statlig boligsektor. Kort sagt skal staten ta tilbake styringen over de økonomiske og sosiale kommandohøydene. Det var denne oppskriften Einar Gerhardsen sto for og ville gått for i dag også, mener forfatteren.

Dessverre bommer Kristjansson på hele skyteskiva. Arbeiderpartiet bør ikke skue tilbake, men må skape en politikk for fremtiden. Og dersom Einar Gerhardsen hadde våknet til live i 2018 ville han ikke hatt den fjerneste anelse om hva han skulle gjøre. Så enorm er den samfunnsutviklingen som har skjedd siden Gerhardsens glansdager, at han ville vært totalt fremmedgjort i møtet med all den teknologi og digitalisering vi omgir oss med til daglig, hver time av døgnet, på jobb og i fritiden. Det er denne teknologien som endrer samfunnet i stadig raskere tempo og de utfordringene dette skaper i næringsliv, utdanning og politikk. Gerhardsen kunne legge stein på stein i bygging av samfunnsstrukturen, med manuelt og maskinelt arbeid. I dag er det kunnskap og kompetanseutvikling som er driverne i en endringsprosess som akselererer til stadig høyere hastigheter.

Derfor blir også Mimir Kristjanssons påpekning av det faktum at i Aps stortingsgruppe er det 85 prosent akademikere, mens bare 35 prosent av den øvrige befolkning har vært innom et universitet, helt irrelevant. Kunnskap og kompetanse vil bare vokse i hele befolkningen og på det området gjøre avstanden til de styrende mindre og mindre.

Det er sikkert godt ment. Men Jonas Gahr Støre kan høflig takke nei til forslaget om å innføre den gammelmodige venstresosialismen Kristjansson gjør seg til talsmann for.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse