Annonse
Jens Ingvald Olsen har vunnet makten i Tromsø og fått et mandat fra velgerne. Dersom han tar mål av seg til å bli ordfører for hele byen, og representere alle velgere med et kjede rundt halsen, må han vise oss at han kan forvalte den nye rollen med takt og tone, skriver Skjalg Fjellheim.

Formann Olsen

Formann Olsen i Tromsø svermer fortsatt for totalitære regimer, skriver Skjalg Fjellheim.

Å begynne med å bagatellisere djevelskapen i gamle kommunistiske diktaturer er slett ingen god start.

Valget i Tromsø er allerede en nasjonal snakkis. 14,4 prosent til et ytterliggående, revolusjonært parti i en av storbyene er en sensasjon. Det vekker, med rette, oppsikt i kommentarfeltene over hele landet.

Og snart kan Tromsø kanskje bli bedre kjent også internasjonalt – vi kan tross alt ende opp med en ordfører som benyttet valgkvelden til å hylle den kinesiske kommunistlederen Mao Zedong. Tromsøs kommunist-ordfører kan bli en politisk attraksjon.  Om det ikke skulle bli så mange flere turister, ligger alt til rette for at Jens Ingvald Olsen kan åpne ordførerkontoret for delegasjoner fra all verdens marxist- og kommunistpartier.  

De har sikkert en del nysgjerrige spørsmål til sin forbundsfelle der oppe under iskanten.  Hvordan ser formann Olsen for seg overgangen til et klasseløst samfunn i Tromsø? På grunn av det barske arktiske klimaet er det vel å foretrekke om arbeiderklassens revolusjon gjennomføres i sommerhalvåret?

Rødt har de siste årene gjort et poeng av at partiets skamløse dyrking av de totalitære diktatorene Mao, Stalin og Pol Pot tilhører fortiden.  Men ikke helt.  For på selveste valgkvelden (mandag) erklærer Tromsøs potensielt nye ordfører, Jens Ingvald Olsen, at formann Mao var en «stor leder».  I et intervju med Dagbladet tilføyer Jens Ingvald Olsen dog at Mao gjorde feil som alle andre mennesker. Men Mao Zedong gjorde jo ikke feil som «alle andre mennesker».  

LES OGSÅ: Mao var en stor leder

Mao gjorde ting alle andre mennesker oppfatter som frastøtende. Mao var en fanatiker og en despot, hans onde gjerninger er beskrevet og dokumentert i hyllemeter med bøker. Hans «feil» bestod i grusomme politiske eksperimenter som, ifølge Holocaust-senteret i Oslo, kostet millioner av menneskeliv i folkerepublikken Kina.  

Millioner av bønder døde under sultkatastrofer, intellektuelle og etniske minoriteter ble utsatt for brutale forfølgelser.  Anslagene på dødsofre varierer fra 11 til 73 millioner liv.  Det som kjennetegnet Mao var slett ikke lederskap, men total mangel på respekt for menneskeliv. En «stor frigjøringsleder»,  Jens Ingvald?

Hvorfor er det viktig å minne om slike historiske fakta dagen etter et lokalvalg i Tromsø? Jeg har stor respekt for Jens Ingvald Olsen og hans langvarige innsats i Tromsø-politikken. Olsen er en lokalpolitiker av format - saksorientert, kunnskapsrik og analytisk.

Jeg tviler ikke et sekund på at han vil det beste for Tromsø, selv om han åpenbart svermer for planøkonomi og ennå ikke har tatt et oppgjør med det totalitære grumset fra kaderpartiet Akp-ml.

Og nå har flere tusen tromsøværinger gitt ham sin tillit.  Jens Ingvald Olsen har vunnet makten i Tromsø og fått et mandat fra velgerne. Dersom han tar mål av seg til å bli ordfører for hele byen, og representere alle velgere med et kjede rundt halsen, må han vise oss at han kan forvalte den nye rollen med takt og tone.  

Å begynne med å bagatellisere djevelskapen i gamle kommunistiske diktaturer er slett ingen god start.  

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse