Annonse
GOD ERSTATTER: Rakettforbud i deler av Tromsø sentrum er helt på sin plass, spesielt av hensyn til byens gamle trebebyggelse. I stedet kan jo folk glede seg over den flotte tradisjonen som byen har med spektakulært fyrverkeri fra fjellet nyttårsaften. Foto: Yngve Olsen

Fornuftig forbud

Det er spesielt de gamle og tette trehusområdene som gjør det nødvendig med en lokal forskrift om bruk av fyrverkeri.

Byutviklingsutvalget i Tromsø kommune har enstemmig vedtatt at det skal innføres totalforbud mot oppskyting av raketter i store deler av Tromsø sentrum. Bakgrunnen for forbudet er vern av liv, helse, miljø og materielle verdier. Saken skal behandles av kommunestyret i desember.

Det er spesielt de gamle og tette trehusområdene som gjør det nødvendig med en lokal forskrift om bruk av fyrverkeri. Tromsø har mye bevaringsverdig bygningsmasse, og gamle trehus er som kjent spesielt utsatt dersom det oppstår brann.

I år er det 50 år siden storbrannen i Tromsø. Datoen 14. mai 1969 vil for alltid stå som en trist dag for byen, da 24 bygninger i sentrum ble ødelagt for alltid. Et av de viktigste historiske områdene i den eldste delen av Tromsø, med bryggene i gamle Sjøgata, ble flammenes rov. Verdier for mellom 50 og 100 millioner gikk tapt.

Brannen startet ganske uskyldig, men i et svært sårbart trehusområde, og utviklet seg svært raskt til en av de største brannene i Skandinavia etter andre verdenskrig. En brannkatastrofe som dette må vi aldri oppleve igjen.

Tromsø har mistet mye gammel bebyggelse, og det som er igjen må vi beskytte så godt vi kan. Derfor er et totalforbud mot rakettoppskyting i verneverdige og historisk viktige områder helt på sin plass. Grensen som er trukket går mellom Hansjordnesbukta i nord og Muségata i sør, samt et stykke opp i byen.

I tillegg til brannfaren, har byens sentrum flere utfordringer nyttårsaftenen. Alkoholpåvirkning, større menneskemengder og oppskyting av raketter, er ingen god kombinasjon. Risikoen for personskader er stor. I Norge meldes det om mange skader som følge av uforsiktig omgang med fyrverkeri nyttårskvelden.

I Tromsø har vi en lang og flott tradisjon med fjellfyrverkeri. Så sant værgudene ikke setter en stopper for det, kan vi alle glede oss over et spektakulært skue på himmelen over Fjellheisen, med solide fakler som endrer årstall når klokka slår tolv på natta.

Utenfor sentrumsgrensen som er trukket, er det fortsatt anledning til å skyte raketter ut over hele nyttårskvelden i Tromsø. Det er med andre ord ingen grunn til at dette forbudet skal ødelegge festlighetene på nyttårsaften. Og de pengene man ville brukt på fyrverkeri i sentrum, kan man jo gi til en god sak, i denne anledning til fjellfyrverkeriet. Det gjør at både fastboende og turister får en enda vakrere opplevelse når det nye året ringes inn.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse