Annonse

Fornuftig oppmykning av skuter-reglene

Større rom for lokale vurderinger om skuter-kjøring er riktig vei å gå, mener Nordlys.

Et forslag som myker opp bruken av snøskuter i utmarka, skal tirsdag denne uken behandles i Stortinget.

Opprinnelig er det Senterpartiet som har foreslått å fjerne kravet om at det må være minst 2,5 kilometer mellom brøytet bilvei og ei hytte, for at en kommune skal kunne gi tillatelse til bruk av snøscooter for å transportere bagasje og utstyr til hytta.

Forslaget har nå bred støtte på Stortinget, fra Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. At Senterpartiet og Sandra Borch nå krangler med Høyre om hvem som har æren for forslaget, har mindre betydning.  

Poenget er at en slik varsom liberalisering av regelverket er fornuftig. Ikke minst fordi det skjer gjennom rom for større bruk av selvstendige vurderinger i hver enkelt kommune. Det er ikke et frislipp, men økt bruk av lokale tilpasninger fra det generelle forbudet mot motorferdsel i den norske utmarka. Det er riktig vei å gå.

I praksis betyr dette at flere enn i dag vil få lov til å kjøre snøskuter helt frem til egen hytte.  Mange, deriblant organisasjonen Norsk Friluftsliv, frykter mer støy og at friluftslivet skal bli vesentlig forringet. Dette er innvendinger som er relevante og som kommunene bør merke seg. Mange søker til naturen nettopp for ro og stillhet. 

Fremdeles vil det være slik at kommunene må gi særskilt tillatelse til den enkelte hytteeier etter en individuell søknad. Det betyr i korte trekk at det er kommunene selv som må forvalte reglene  på en ansvarlig måte. Det gjelder ikke minst at kommunene i sin saksbehandling, i størst mulig grad må ta hensyn til at økt støy fra snøskutere i enkelte tilfeller vil kunne berøre mange i samme område.

Likevel ser vi fra friluftshold noen tendenser til å overdrive konsekvensene denne oppmykningen vil få. Ikke minst i Nord-Norge tror vi dette vil bli løst på en smidig måte. Det er også viktig å huske at elektriske snøskutere, som begrenser både støy og utslipp, er under utvikling.

Til Dagsavisen sier Arbeiderpartiets Stortingsrepresentant i Finnmark, Runar Sjåstad, at dette faktisk er en liten endring i et stort regelverk, og at forslaget neppe vil få særlig store konsekvenser. Det synes vi er en god oppsummering av saken.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse