Annonse
FORNYELSE: Sebastian Henriksen og Astrid Strandbu, begge fra Tromsø, er inne på lista over valgkomiteens kandidater til det nye idrettsstyret.

Fornyelse i toppen av norsk idrett

Tør idrettstinget følge opp valgkomiteens modige innstilling?

Sist fredag la valgkomiteen i Norges Idrettsforbund fram sin innstilling til nytt styre. Den var modig – og til dels overraskende.

Fra dagens styre hadde valgkomiteen kun funnet plass til Sondre Sande Gullord og Vibecke Sørensen. Sammen med Anne Berit Figenschau var Gullord den eneste som stemte for mer åpenhet i idretten de gangene det sittende styret har behandlet saken. Figenschau ønsket ikke gjenvalg. Det gjorde Gullord. Belønningen blir trolig en ny periode. Som tidligere skøytepresident har Sørensen flere ganger vært kritisk til toppledelsen i idrettsforbundet.

Det er et klart signal fra valgkomiteen; de ønsker større åpenhet i idrettsbevegelsen.

Valgkomiteen har også kvittet seg med den såkalte «Nikkersadelen». Ingen gamle travere er foreslått inn i styret. Valgkomiteen ønsker unge folk inn. Fire av de foreslåtte medlemmene er under 31 år. To av dem er 22 år.

«Begrunnelsen er at de med sin erfaring kan være tydelige på innholdet i forventningene om fornying og utvikling av organisasjonen», sa valgkomiteens leder Anne Irene Myhr under presentasjon av kandidatene.

Et tydelig signal fra valgkomiteen at yngre folk skal bidra til fornying av en organisasjon som er blitt sett på som et «pampevelde». Valgkomiteen har funnet fram til unge personer med solid fartstid som ledere i idretten. Framtidens ledere.

Valgkomiteen har også droppet å hente inn profilerte politikere til idrettsstyret. De siste 10-15 årene har en rekke kjente politikere fått innpass i organisasjonen. De tre siste idrettspresidentene har alle hatt tunge politiske verv. Tove Paule var medlem i Høyre før hun ble idrettspresident.   Etter det ble hun varaordfører i Drammen. Børre Rognlien hadde tre perioder som vararepresentant til Stortinget, og møtte fast for regjeringsmedlemmene Lars Roar Langslet og Jan P. Syse fra 1981 til 1985, Arbeiderpartiets Tom Tvedt var ordfører i Randaberg og fylkesordfører i Rogaland før han kom inn i NIF-systemet.  I det sittende styret finner man tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen og partikameraten fra Ap, Jorodd Asphjell.  Andre visepresident Oddvar Jensen har vært sentral i politikken i Hordaland for KrF.

Flere av de som er foreslått som medlemmer i det påtroppende styret har politisk erfaring – fra kommunalt nivå. Som ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, den mest profilerte. Han stilte i 2011 som ordførerkandidat for Høyre i Eidsberg. Høyre gjorde et historisk godt valg og vant valget med 42,95 prosent av stemmene og Unaas fikk klart flest personstemmer. Unaas ble gjenvalgt fire år seinene med 43 prosent av stemmene. Unaas har solid kjennskap til norsk idrett som tidligere redaktør av fagbladet «Sportsmedia».

Den foreslåtte presidenten, Sven Mollekleiv, har ikke hatt noen tunge politiske verv. Han er mest kjent for sitt samfunnsengasjement som generalsekretær og president i Røde Kors. Mollekleiv har også vært informasjonssjef i Norges Idrettsforbund og markedssjef i Norges Fotballforbund.

Det kan tolkes som at valgkomiteen ikke ønsker profilerte politikere i sentrale roller i norsk idrett i årene som kommer.

Valgkomiteen har også funnet fram til kandidater med solid idrettsbakgrunn. Med sine fire OL-gull er selvsagt Johann Olav Koss den mest kjente. Etter han var en av Norges mest profilerte idrettsutøvere på midten av 90-tallet har Koss gjort en solid jobb på flere områder og han er mest kjent for arbeidet med MOT, Olympic Aid og Right To Play. Med Koss i styret får norsk idrett en mann med stor internasjonal kontaktflate.

Valgkomiteen overrasket med å finne fram til to lokale kandidater; Astrid Strandbu og Sebastian Henriksen. Strandbu har erfaring både fra bredde- og toppidrett og som tillitsvalgt innenfor fotball og volleyball. Henriksen er av mange regnet som et av de største ledertalentene innenfor idretten i Troms på mange år. Han sitter i styret både i Tromsø Idrettsråd og i Troms Idrettskrets. Henriksen sitter også i kommunestyret for Høyre i Tromsø.

Uansett hva som skjer under valgene på idrettstinget i mai skal valgkomiteen ha ros for at de tenker nytt. Det er eneste mulighet dersom man skal få ro i landets største frivillige organisasjon.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse