I fjor ble Tormod Heier tildelt Ossietzky-prisen av foreningen norske PEN. Denne prisen går til personer som man mener har gjort en fremragende innsats for ytringsfriheten. Foto: Forsvarets forum

Forskeren som Forsvarsdepartementet vil kneble

Egne feil og svakheter skal feies under teppet og budbringeren som formidler problematiske sannheter skal bringes til taushet. Dette har dessverre vært FDs modus operandi en rekke ganger de siste tiårene.

Han har fått refs på telefonen og krass kritikk. Oberstløytnant Tormod Heier er forsker på Forsvarets høgskole og har formidlet sine forskningsresultater om det norske forsvarets utfordringer under oppdragene i Libya og Afghanistan. En ledergruppe i Forsvarsdepartementet (FD) har også vært på besøk på Heiers arbeidssted og skal ifølge ham selv ha anbefalt forskerne der å lære seg å holde kjeft.

Ikke alle har samme syn som FD-delegasjonen på Heiers forskningsinnsats. I 2017 ble han tildelt Ossietzky-prisen av foreningen norske PEN. Denne prisen går til personer som man mener har gjort en fremragende innsats for ytringsfriheten. Juryen mente Heier har gitt viktige bidrag til en opplyst, offentlig samtale.

I Aftenposten 9. januar skriver redaktør Nina Kristiansen i forskning.no om hvordan noen prøver å kneble Tormod Heier: «Han gjør det som står i alle strategier for god forskningskommunikasjon. Han er alle rektorers våte formidlingsdrøm. Men ikke på Forsvarets høgskole? Har de ikke ytringsfrihet der? Som ansatt på en høgskole har jo Heier lovfestet akademisk frihet, som gir han rett og mulighet til å formidle resultatene sine fritt».

Kristiansen setter skapet på plass. Det er ikke Heier som trenger refs, men delegasjonen fra FD som tar til orde for å taushetsbelegge – ikke sensitiv informasjon som kan skade oss i dag eller i fremtiden – men kritisk gjennomgang av engasjementer og operasjoner som stort sett tilhører fortiden. Dessverre er den type opptreden som FD her demonstrerer, ikke en ny reaksjonsmåte fra sentrale personer i departementet. Egne feil og svakheter skal feies under teppet og budbringeren som formidler problematiske sannheter skal bringes til taushet. Dette har dessverre vært FDs modus operandi en rekke ganger de siste tiårene. De som måtte ønske dokumentasjon på dette faktum, vil finne rikelig med eksempler i boka «Fredsnasjonen Norge», forfattet av Kristoffer Egeberg.

Men det er jo lov å håpe på bedring. Ikke minst fordi vi i høst fikk en ny forsvarsminister, som gjentatte ganger har kommunisert sin opptatthet av en åpen, offentlig debatt og som selv er en flittig forbruker av ytringsfriheten. Senest i talen som Frank Bakke-Jensen holdt mandag 8. januar i Oslo Militære Samfund, understreket forsvarsministeren dette poenget: «Vi skal være åpne, også om det som kan være vanskelig. Det skal legges til rette for en åpen og offentlig debatt – slik min forgjenger, og jeg, om noen skulle være i tvil, tar til ordet for. Men, og her er et viktig men! Åpenhet betyr ikke at lekkasjer av gradert informasjon skal være en naturlig del av debatten. Eller at all informasjon skal være tilgjengelig for alle. Åpenhet handler om at vi skal debattere de viktige sakene, og at alle skal få komme til orde».

Det er å håpe at forsvarsministeren er enig i at erfaringene fra operasjonene i Libya og Afghanistan er viktige saker, som må kunne debatteres i åpenhet. Dersom han mener alvor med sine utsagn i nyttårstalen bør han derfor sørge for at representanter fra det departementet han er øverste sjef i, ikke drar rundt til Forsvarets egne forskningsinstitusjoner og kjefter opp folk fordi de misliker kritisk etterprøving av resultatene av de viktigste militære engasjementene Norge har hatt siden tusenårsskiftet. Vi trenger åpenhet. For å si det med hans egne ord: «…også om det som kan være vanskelig».

Det er flere gode grunner til å tro at ønsket om å bringe forskere som Heier til taushet, ikke nødvendigvis er representativt for den politiske ledelsen i FD. Det er ikke de som er de strengeste. Heier selv sier at det dreier seg først og fremst om sivilt ansatte i embetsverket. «De er dessverre ofte mer katolske enn paven», uttalte Heier til forskning.no i november. Men uansett er det til sjuende og sist forsvarsministerens ansvar at ingen i FD opptrer på en måte som bringer Forsvaret og FD i vanry når det gjelder den åpne og offentlige debatten som Bakke-Jensen erklærer seg som varm tilhenger av.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse