Annonse
Gir 10 prosent av lofotgjestene 10 kroner ekstra per dag de er på tur, vil det gi mange penger til tilrettelegging, toaletter, søppeltømming og infrastruktur, skriver Trygve Sunde Kolderup om turistskatt. Foto: Henning Johnsen

Forsøk frivillig turistskatt

Fordi de på egenhånd ikke har ressurser til å løse utfordringene, roper småkommunene i Lofoten og på Vestlandet om turistskatt.

En frivillig ordning går ikke ut over allemannsretten, som enkelte er redde for i diskusjonen om turistskatt.

Det er en løsning det ikke er politisk enighet om, og som dermed neppe er sannsynlig eller i bestefall langt fram i tid. Hvor er løsningsforslagene fra Hurtigruten og overnattingsstedene som tjener på reiselivsveksten- men som nå bokstavelig talt er i ferd med å få bæsj på leggen?

I mange år har vi i turoperatøren Hvitserk hatt med norske gjester på tur rundt omkring i verden, og sett hvordan man andre steder bruker turistinntektene til å løse utfordringene man der står overfor. Et eksempel er Kenya - der de beste safaricampene er svært viktige bidragsytere i lokalsamfunnet og der samfunnsansvar og bærekraft er et konkurransefortrinn. Overnattingsinntekten er avgjørende for å løse lokale utfordringer som kvinnearbeidsplasser, dyrevern og utdanning. Safaricampene ser at uten et velfungerende lokalsamfunn og en bærekraftig naturforvaltning - så mister de gjestene.

Safaricampene finansierer naturen og dyrelivet i og rundt de offentlige nasjonalparkene. De finansierer utdanning av lokale masaiguider og masaikokker. Hurtigruten og overnattingsstedene i Lofoten og på Vestlandet bør lære av dette og være med å ta et ansvar for å sikre strender, fjellene og turområdene - så de på den måten sikrer seg selv og sin egen langsiktige lønnsomhet.

På Besseggen i Jotunheimen har flere lokale reiselivsbedrifter gått sammen om å finansiere en stipatrulje som tar “vaktmesterjobben” på Besseggen. De plukker søppel og hjelper bortkomne turgåere. Patruljen har avverget flere redningsoppdrag, og selv om det også er mange teltere, bobil-turister og gratispassasjerer som også nyter godt av innsatsen til “Besseggenpatruljen” - virker det som de 14 reiselivsbedriftene som i år tar regningen er fornøyd med ordningen og de mener tiltaket er nødvendig for at Besseggen skal forbli et attraktivt, bærekraftig turmål i årene som kommer.

Et søk på nettsidene til de største overnattingsstedene i Lofoten viser at ingen av dem skriver om bærekraft og hvordan de positivt bidrar i lokalsamfunnet. Hvorfor tar de for eksempel ikke initiativ til et forsøk med en frivillige turistskatt for å sikre naturverdiene? Gir 10 prosent av lofotgjestene 10 kroner ekstra per dag de er på tur, vil det gi mange penger til tilrettelegging, toaletter, søppeltømming og infrastruktur. I dag får turistene ikke sjansen til å bidra, men en frivillig løsning kan være enkelt å gjennomføre og mange turister vil velge overnattingsstedene som er med i en slik frivillig ordning. I Hvitserk vet vi det, fordi vi selv ser at en drøy fjerdedel av våre gjester sier ja til å få en frivillig ekstraregning på 10 kroner per turdag – når de vet at denne går til relevante utviklingsprosjekter på reisemålene de besøker.

For mange turister er miljøbevisste og kan gjerne betale for å bidra tilbake til lokalsamfunnet. På Mount Snowdon, Englands høyeste fjell, er bedriftene i området med på et initiativ der de 500.000 fjellturistene som hvert år besøker området får mulighet til å støtte frivillige naturforvaltningsprosjekter ut over det som gjennomføres av det offentlige.

En frivillig ordning går ikke ut over allemannsretten, som enkelte er redde for i diskusjonen om turistskatt. Den vil derimot bygge opp under frivilligheten og dugnadsinnsatsen som er sentral i norsk friluftsliv. De siste årene har reiselivs-Norge lært seg å samarbeide om markedsføring.

Det har gitt gode resultater. Nå må man få til et tilsvarende samarbeid rundt bærekraft og legge til rette for at turistene som ønsker det får mulighet til betale noen ekstra kroner for å ta vare på naturgrunnlaget og sørge for at samspillet med lokalmiljøet fungerer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse