Annonse

Forsøpling uten hensyn

Vi ønsker vel alle at Tromsø skal framstå som en ren og søppelfri by. Men til syvende og sist er det snakk om holdninger – hos bedrifter, som hos privatpersoner.

Vi forsøpler stadig mer. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har den totale avfallsmengden i Norge vokst med rundt 50 prosent de siste ni årene.

En rapport fra Verdensbanken viser også at Norge forsøpler langt mer enn andre velstående land og at vi ligger i toppsjiktet i verden. For eksempel kaster vi 25 prosent av all mat vi kjøper. Nordmenn bosatt på tettsteder, genererer 2,8 kilo søppel hver eneste dag. Sånt blir det svimlende mengder av. 

Mengdene med søppel vi produserer, skaper problemer både praktisk og miljømessig. I Nordlys kan vi mandag lese at Senja Avfall nå må fjerne restavfallskonteinerne, fordi folk kaster alt mulig i dem, også mat og farlig avfall. Noen gidder ikke engang å stappe søppelet i konteineren, men kaster det utenfor, til glede for fugl og rotter. Til alt overmål slenges hele «flyttelass» ved konteineren.

I Tromsø er byrådet så lei av at folk slenger søppel etter seg, og at bedrifter gjør det samme, at de har gitt parkeringsvaktene anledning til å bøtelegge forsøplerne. Det har fått politiet til å reagere. De mener dette er en politijobb.

Nå tror vil vel at politiet har mer enn nok å gjøre, om de ikke også skal lete etter søppelsvin som ikke bryr seg om at andre slett ikke setter pris på å vasse i søppelet de har slengt fra seg. Kommunalt ansatte har sikkert også bedre ting å gjøre. Det høres i det hele tatt ut som en heller usikker og tilfeldig måte å stanse forsøpling på.

Vi ønsker vel alle at Tromsø skal framstå som en ren og søppelfri by. Men til syvende og sist er det snakk om holdninger – hos bedrifter, som hos privatpersoner. Hvem har vel ikke observert folk som slipper fra seg søppel rett i gata, eller enkelte bedrifter eller gårdeiere som har en slapp holdning til problematikken.

Når holdninger ikke tjener fellesskapet, kan det være fristende å la det svi på pungen, i dette tilfelle for å kaste søppel. I så fall er det vel like greit å la parkeringsvakter gjøre jobben. De vandrer jo rundt i byen og er vant til å skrive ut gebyrer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse