Annonse
STENGES I RUSHTIDEN: I januar besluttet Tromsø brann og redning at det er for farlig å slippe lange lastebiler i Tromsø-tunnelene i rushtrafikken. Foto: Arkiv/fotomontasje

Først nå er Frp bekymret for trafikksituasjonen i Tromsø

Før jul settes skiltene opp. Tunnelsystemet i Tromsø blir stengt for store vogntog i rushtiden på morgenen og ettermiddagen.

Nå er plutselig Frp bekymret. Det er uansvarlig.

Årsaken er en risikoanalyse fra i fjor, som viser hvor farlig en situasjon med brann i tunnelsystemet kan bli.

Hver dag kjører tunge vogntog med flybensin, gass og eksplosiver gjennom tunnelsystemet. Sammen med 43.000 biler. I rushtiden kan det gå sakte og flere hundre biler står samtidig i saktegående kø i tunnelsystemet.

Hvis en røykutvikling eller brann skulle finne sted, vil ikke ventilasjonsanlegget kunne håndtere det. Faren for livsfarlige skader eller død er stor. Risikoen er så høy at Tromsø brann og redning foreslo tunnel-nekt i rushtiden for de store vogntogene.

Tunneleier Statens vegvesen klaget på vedtaket, men klagen ble avvist. Dermed måtte den statlige etaten utarbeidet en skiltplan, med både forvarselsskilt og forbudsskilt.

Det betyr at denne trafikken må gå andre steder i Tromsø. Den bratte Tverrforbindelsen vil få økt trafikk, med de utfordringer den gir på vinterstid for store vogntog og lastebiler. Politiet er bekymret for dette.

I sommer fikk politikerne saken på bordet, noe som skapte bekymring. Også hos Fremskrittspartieti Tromsøs Anni Skogmann.

Til NRK Troms sa hun mandag følgende: «Hvis det er fare for at det kan gå menneskeliv, da må jo både vi og Vegvesenet se det som det viktigste.»

Men hun og hennes parti har jo nettopp stått i bresjen for å stanse ansvarlig og nødvendig trafikal utvikling av Tromsø som by, gjennom aktivt å motarbeide og hindre byvekstavtalen – både lokalt og nasjonalt. Frp har i tillegg samferdselsministeren, som sitter med det øverste ansvaret.

Byvekstavtalen skulle jo nettopp sørge for utbedring av tunnelsituasjonen i Tromsø.

I byvekstavtalen skulle man få en helt splitter ny tunnel fra Breivika til Langnes, med tilhørende ny hovedvei videre til flyplassen under den planlagte utvidede rullebanen. Trafikksikker og bygd etter dagens lovverk.

Nå er plutselig Frp bekymret. Det er uansvarlig. Det grenser til ønsketenkning å tro at noe kan gjøres med denne situasjonen, uten at man får en byvekstavtale på plass.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse