Annonse
Avtroppende Ap-byråd Brage Larsen Sollund (innfelt) fikk en interessant samtale med varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), i Oslo. Foto: Brage Larsen Sollund

Forstår vi egentlig Oslo?

På samme måte som Oslo ikke forstår avstandene i nord, forstår ikke vi dimensjonene i Oslo, skrive Brage Larsen Sollund.

Når vi snakker om Oslo er det gjerne livet på Aker brygge og Holmenkollen som er referansen.

 «Dere tror at Oslo er Holmenkollen og kaffelatte, mens vi snakker om subsidier og den bratuende nordlendingen. Sannheten er at begge deler er langt fra virkeligheten.»

Ordene falt under en middag med varaordfører og venn, Khamshajiny Gunaratnam (Ap), i Oslo for noen dager siden. Det fikk meg til å tenke. Vi har i det siste brukt mye tid på å diskutere om Oslo forstår Tromsø, men forstår vi egentlig Oslo?  Min påstand er nei.

På samme måte som Oslo ikke forstår avstandene i nord, forstår ikke vi dimensjonene i Oslo. Til Oslo kommer det 170.000 pendlere hver dag. Det er 2,5 ganger Tromsø hver eneste dag. Det belaster tog, veier og t-bane på en måte vi ikke kan se for oss.

Begge byer vokser. Mens vår utfordring er en vekst på rundt 1000 personer i året, må Oslo få plass til 18.000. Løsningene vi diskuterer er også svært forskjellige. Mens vi har en pågående debatt om vi skal bygge i fjæra, eller om hus kan være over fem etasjer, så er det fritt for nye områder i Oslo. De diskuterer hvilke industriområder de kan transformere til boligområder. Fellesnevneren at vi må finne en løsning, for prisene er for dyre, både i Tromsø og i Oslo.

Når vi snakker om Oslo er det gjerne livet på Aker brygge og Holmenkollen som er referansen. Det er imidlertid langt fra dette glansbildet, til de utfordringene som Oslo-politikerne jobber med. Oslo er en storby med store forskjeller, og har sosiale utfordringer vi er skånet fra. På Stovner er 53 % av befolkningen innvandrere. I Tromsø er det 12 %. I gamle Oslo bor det om lag 51.000 mennesker, en tredjedel av barna blant disse lever under fattigdomsgrensen. Jeg tviler på at disse barna er enig i at Oslo får for mye. De ser i alle fall lite til det glansbildet vi snakker om.

Det er dette som er realitetene i dagens Oslo for varaordfører Khamshajiny Gunaratnam og de andre folkevalgte.

Jeg sier ikke at Oslo er fri for fordommer mot nord. Slett ikke. Jeg sier heller ikke at vi ikke skal si fra når vi mener hovedstaden forfordeles. Det skal vi. Jeg sier ikke at vi aldri skal kritisere Oslo. Jeg sier at vi må vise forståelse for Oslos reelle utfordringer. På samme måte som de er nødt til å vise forståelse for våre utfordringer.

Vår konklusjon er at samtaler er viktig. Vi må forstå hverandre, og det må gå begge veier.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse