Annonse

Den første olje i Barentshavet

Nå er det fest og feiring i petroleumsbransjen for at man endelig er kommet i gang med oljeutvinning så langt nord.

Goliat er verdens nordligste oljefelt i produksjon, og på veien dit har det vært stadige forsinkelser og utsettelser.

Lørdag kveld ble den første produksjonsbrønnen på Goliat-feltet, som ligger ca. 85 kilometer nordvest for Hammerfest, åpnet for produksjon. I løpet av noen timer senere var den første olje fra Barentshavet om bord i Goliat FPSO.

Goliat er verdens nordligste oljefelt i produksjon, og på veien dit har det vært stadige forsinkelser og utsettelser.

Oppstarten er rundt to år forsinket og prislappen på produksjonsplattformen, som er verdens største i sitt slag, er kommet opp i 47 milliarder kroner, noe som er rundt 50 prosent over opprinnelig kostnadsoverslag.

Beregninger tilsier at det ligger 179 millioner fat olje i området, og ca. åtte milliarder standard kubikkmeter gass. Produksjonskapasiteten er på rundt 100.000 fat per døgn under topp produksjon. 

Veien til oppstart har vært humpete og prosjektet har møtt mye kritikk og motstand. Operatøren Eni Norge har også pådratt seg flere pålegg fra Petroleumstilsynet etter at det er blitt påvist en rekke avvik og regelverksbrudd siden 2012 og helt frem til oppstarten nå.

Miljøstiftelsen Bellona hevder også at det har funnet sted utslipp av såkalte svarte kjemikalier på feltet, og anmeldt forholdet.

«Dette er fullstendig ute av kontroll. De har holdt oss for narr, og Eni er ikke i stand til å holde det de lover», sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Men nå er det fest og feiring i petroleumsbransjen for at man endelig er kommet i gang med oljeutvinning så langt nord. De store ordene om Goliat sitter løst, både i petroleumsnæringen og i regjeringskretser.

Talspersoner for ENI Norge hevder selv at det er gjort kvantesprang på flere områder når det gjelder teknologi for olje- og gassproduksjon i arktiske farvann.

«Dette er en gledens dag for Nord-Norge og en merkedag for norsk sokkel», uttaler olje- og energiminister Tord Lien til Finnmark Dagblad. 

Ringvirkningene av Goliat-utbyggingen har blitt anslått til over 1 milliard kroner, og det er forståelig at det er begeistring lokalt i Finnmark for oppstarten. Goliat vil i sin anslåtte levetid på 15 år også skaffe betydelige inntekter til den norske statskassen.

Imidlertid endrer ikke den feirede oppstarten på det faktum at petroleum bare er én del av fremtidig nordnorsk næringsmiks.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse