Annonse
Foto: Forsvaret

Forsvaret øker med flere tusen i nord

​​​​​​​Senterpartiets motstand mot å anerkjenne Forsvarets positive utvikling grenser til fornekting av virkeligheten. Faktum er at forsvarsbudsjettet reelt er økt med 30 prosent siden regjeringen-Solberg overtok makten fra de rødgrønne i 2013. Resultatet er et bedre forsvar.

Forsvaret er nå under kontinuerlig oppbygging fordi det er politisk prioritert. Hadde Senterpartiets Wilfred Nordlund lest Forsvarets årsrapporter ville han oppdaget at Forsvarets operative evne har økt de siste årene. Da Senterpartiet satt i regjering, lå Marinen til kai. Nå seiler Marinen vesentlig mer, særlig i nordområdene. Riktignok var det den rødgrønne regjeringen som satte de nye kampflyene i bestilling, men regjeringen Solberg har i tillegg funnet rom for en rekke andre nye investeringer i Forsvaret.

Forsvaret er gått fra å være budsjettaper med Sp, Ap og SV i regjering til budsjettvinner under regjeringen Solberg. Kun Landbruks- og fiskeridepartementet hadde svakere budsjettutvikling enn Forsvarsdepartementet i perioden 2006-13. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fikk slutt på årevis med fortielser og tåkeprat i forsvarspolitikken. På fruktene skal treet kjennes, og Senterpartiets forsvarspolitikk i løpet av åtte år var tvilsom frukt.

I opposisjon tyr Sp til talltriksing. Forsvarsløftene skal langt på vei finansieres gjennom kutt i andre deler av forsvarssektoren. I budsjettet for 2020 kutter Sp nesten 170 millioner i Forsvarets fellesfunksjoner, Forsvarsbygg og FD. Sp kaller kuttene å «redusere byråkrati», selv om kuttene er høyst reelle. Å kutte i Forsvarsbygg vil forsinke viktige byggeprosjekter i Forsvaret.

Regjeringen vil de neste årene tilføre Forsvaret 6200 flere befal og soldater. Nordlunds påstand om at regjeringen stort sett bare fornyer helt nødvendig materiell i Forsvaret, er ikke riktig.  

Det skal opprettes en ny kampbataljon i Indre Troms som en del av Brigade Nord. En ny innsatsskvadron skal opprettes i Ramsund. Grensevakten på Høybuktmoen økes med 200 soldater i et eget jegerkompani, og en helt ny bataljon er opprettet i Porsanger. Porsangermoen har stått nesten forlatt i mange år. Nå er det igjen aktivitet, og flere hundrede soldater er i full trening i leiren. Finnmark landforsvar er gjenopprettet med felles ledelse for landmakten i Finnmark. I dag har hæren 36 stridsvogner, men om få år vil den ha om lag 80 nye toppmoderne stridsvogner. På Østlandet opprettes det nye mobiliseringsavdelinger, noe hæren i svært begrenset grad har hatt de siste 20 årene. En ny militærpolitibataljon, en ny tung ingeniørbataljon og ett nytt kompani for å håndtere nukleære, biologiske og kjemiske trusler, skal opprettes.

Sp kan gjerne kose med misnøyen. Forsvaret blir ikke bedre av det. Forsvaret styrkes gjennom politisk vilje og økte bevilgninger. Forsvarsbudsjettenes årlige milliard økninger under regjeringen Solberg er et bevis på det. Den nye Langtidsplanen for Forsvaret, som Stortinget skal behandle i høst, vil ytterligere styrke Forsvaret. Med eller uten Senterpartiet på laget!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse