Annonse
SELGER: Olavsvern Group, med investor og ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen i spissen, vil selge størstedelen av aksjene i selskapet til Wilnor Governmental Services, som har langtidskontrakt med Forsvaret. Arkivfoto.

Forsvaret tilbake på Olavsvern

Forsvaret kan igjen komme til å flytte inn på Olavsvern. Og nok en gang får vi demonstrert hvilket feilgrep det var å legge ned marinebasen.

At dette kunne skje i ei tid da de enorme ressursene og mulighetene i nordområdene for lengst var blitt et tema både politisk og næringsmessig, framstår i dag som ubegripelig.

Olavsvern kan igjen være solgt. Det Wilhelm Wilhelmsen eide selskapet Wilnor Governmental Services AS (WGS) har inngått en opsjon om kjøp 66 prosent av aksjene i Olavsvern Group, som i dag eier ubåtbasen i Ramfjorden. Ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen er en av eierne i Olavsvern Group.

WGS trenger Olavsvern. Selskapet sikret seg i 2015 en langtidskontrakt med Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) om transport og lagring av forsvarsmateriell, forsyninger og forsyningsbaser langs norskekysten. Avtalen gir Forsvaret anledning til å benytte infrastrukturen til selskapet.

Forsvaret kan med andre ord igjen flytte inn på Olavsvern. Og nok en gang får vi demonstrert hvilket feilgrep det var å legge ned marinebasen.

NATO brukte om lag 4 milliarder på den topp hemmelige ubåtbasen utenfor Tromsø da den ble anlagt. Men i 2009 besluttet Stortinget å legge ned Olavsvern. Regjeringen mente basen var for dyr. Som en skjebnes ironi var det nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, som da var statsminister.

I 2013 ble basen endelig solgt til Olavsvern Group, til en pris av drøyt 38 millioner. Etter det har den blitt brukt til mye forskjellig, som båtlager, mottak av oljerigger og boliger for studenter og eldre. Det vakte berettiget oppsikt, også internasjonalt, da det ble kjent at den tidligere ubåtbasen også ble leid ut til russiske forskningsfartøy!

Det manglet ikke på advarsler da planene om avhending av Olavsvern ble lagt fram. I ettertid har det vist seg at kritikerne som den gang forgjeves advarte, hadde helt rett. Den utenrikspolitiske situasjonen har de siste årene blitt mer anspent, og russerne har brukt store ressurser på å ruste opp Nordflåten, ikke minst ved å bygge nye atomubåter. Etter det internasjonale, politiske tøværet på nittitallet, er klimaet nå svært endret.

Manglende evne til langsiktig tenking, kombinert med naiv tro på at verdensbildet ikke kunne endre seg, førte til at Norge la ned kostbare forsvarsanlegg, noen av dem rakk faktisk ikke å komme i drift, i Nord-Norge. Dermed svekket vi egen og våre alliertes strategiske posisjon i nord.

At dette kunne skje i ei tid da de enorme ressursene og mulighetene i nordområdene for lengst var blitt et tema både politisk og næringsmessig, framstår i dag som ubegripelig.

Nå kan Forsvaret være tilbake på Olavsvern igjen, om enn i sivil regi. Ringen er sluttet. Hva aksjemajoriteten i Olavsvern Group er priset til, er ikke kjent. Men Gunnar Wilhelmsen og andre lokale investorer får nok bra betalt for ubåtbasen. For noen har forstått at den fungerer godt i forsvarssammenheng.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse