NEDERLAG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har nå møtt veggen så det synger, en vegg som er murt opp av statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen, skriver kommentator Oddvar Nygård. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Forsvarets nederlag

Den mest frustrerende jobben i regjeringen i dag må tilhøre Ine Eriksen Søreide (H).

For forsvarsminister Eriksen Søreide er dette et voldsomt politisk nederlag innad i egen regjering.

Forsvarsministeren, som i starten av sitt statsrådvirke fikk toppkarakter i kåringene som ble de nye regjeringsmedlemmene til del, har nå møtt veggen så det synger.

Den veggen er murt opp av statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen, som har satt alle bremsene på for å parkere det som har vært Eriksen Søreides store prosjekt: Å få slutt på den stemoderlige behandlingen Forsvaret i tiår har fått av et ignorant stortingsflertall.

De folkevalgte på Løvebakken har etter den kalde krigens slutt aldri vært synderlig interessert i forsvarspolitikk. De mest engasjerte har ofte vært dem som ikke ønsket særlig mye forsvar i det hele tatt, og slett ikke et norsk forsvar innenfor NATO.

Underfinansiert av politikerne over mange år, med stadig svakere forsvarsevne og med et raskt voksende korps av kontorkrigere på Østlandet, har Forsvaret utviklet seg til en mistilpasset og syk organisme. Underlig nok på tross av mange svært dedikerte og dyktige mennesker innad i organisasjonen.

Det eneste som har fungert optimalt – sett bort fra de kapasitetene som ikke kan bedømmes pga. strengt hemmelighold – har vært våre spesialsoldater på utenlandsoppdrag.

Slik var tilstanden da regjeringen Solberg tiltrådte høsten 2013. Et halvt år senere gikk Putin til krig mot et naboland og annekterte Krim i et raskt jafs i mars 2014. Både Norge og resten av NATO bråvåknet med et brak. 1. oktober samme år bestiller forsvarsminister Eriksen Søreide et nytt fagmilitært råd (FMR) fra forsvarssjefen, med bakgrunn i et helt nytt trusselbilde for Norge.

Alvoret i situasjonen og forsvarsministerens klare signaler om en helt ny og nødvendig prioritering av Forsvaret fremstår som et markant  politisk taktskifte sammenlignet med foregående år. Men optimismen blant forsvarsvenner svinner fort da forsvarssjef Bruun-Hanssen et år senere presenterer sitt FMR.

Han tegner et bilde av et minimumsforsvar der en rekke nedlegginger av baser og kapasiteter inngår, men som likevel krever årlige milliardpåplussinger i forhold til det labre bevilgningsnivået som har gått forut. Bedre blir det ikke da Eriksen Søreide holder sin nyttårstale i januar i år og klart signaliserer at oljekrise og asylkrise setter en stopper for økte bevilgninger til Forsvaret.

Andre ting må prioriteres, er beskjeden hun har mottatt fra finans- og statsminister. Ikke engang forsvarssjefens minimumsforsvar ser det ut til at regjeringen er villig til å finansiere.

For forsvarsminister Eriksen Søreide er dette et voldsomt politisk nederlag innad i egen regjering. For Forsvaret blir en av konsekvensene at hærsjefen finner det betimelig å gå offentlig ut mot planene om å kjøpe 52 nye kampfly til Luftforsvaret.

Det er nokså oppsiktsvekkende at våpengrenene går i krig mot hverandre i offentligheten, men det illustrerer en frustrasjon innad i Forsvaret som forteller sin egen historie. For nasjonen og særlig den nordlige landsdelen er Erna Solbergs prioriteringer en sikkerhetspolitisk fallitterklæring.

Ett spørsmål må besvares: Etter som regjeringssjefen åpenbart har planlagt å tilsidesette det fagmilitære rådet, må vi kunne kreve at Erna Solberg redegjør for hva slags forsvarsstruktur hun mener neste forsvarsbudsjettet skal finansiere, og hvordan denne strukturen er relevant i det sikkerhetspolitiske landskapet Norge befinner seg i, i dag og i fremtiden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse