Annonse
Klesvask på feltøvelse. Like primitivt er ikke alt renhold i Forvaret, men sparetiltakene på vasketjenester har fått uheldige og ytterst pinlige konsekvenser. Foto: Forsvaret

Forsvarets skitne undertøysvask

Nå må noen ta affære når det gjelder denne blinde troen på mest mulig privatisering av støtteapparatet til samfunnskritiske kapasiteter som Forsvaret.

Mens deler av Hæren bidrar til å nedkjempe IS i Irak og Syria, har man i indre Troms hatt evig nok å stri med når det gjelder ISS. Det var dette byrået som fikk anbudet på renhold i Forsvarets bygninger. Det har ikke akkurat gått særlig bra. I et skriv fra stabssjefen i Hæren til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) beskrives den totale miseren når det gjelder ISS sin evne til å gjøre renhold etter kontrakten, kunne Nordlys fortelle 28. oktober.

Omfanget av det manglende renholdet beskrives slik i skrivet: «Det foregår en betydelig underleveranse av renhold, spesielt i indre Troms, men også i øvrige områder. Innen bebodde boliger og kvarter i indre Troms er det flere steder ikke utført regulært renhold på flere måneder. (-) Ift til øvrige bygg kan det eksempelvis dokumenteres renhold 1 gang per måned, der frekvensen skulle vært ukentlig eller hyppigere, eller at det i snitt nyttes 10 minutter på renhold av et kontorbygg bestående av 22 kontorer, ett møterom og to toaletter».

Å rengjøre 25 rom på ti minutter må sies å være enten utrolig  imponerende eller en fullblods skandale. Det er nok åpenbart for de fleste som har tatt i ei vaskebøtte at det er det siste som er riktig beskrivelse. Skandalen skal ha medført at flere bygg på Skjold i perioder har måttet holde stengt, blant annet spisesalen.

Som om ikke dette er nok, har FLO funnet ut at de ytterligere kan spare penger på andre vasketjenester. Derfor har de denne høsten innført et regime som går ut på at soldater og befal selv skal vaske sine militære underbukser, underskjorter og sokker. Hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål Nygaard, har følgende kommentar til Nordlys: «Hvordan tror du det går når 170 soldater skal dele på fire-fem vaskemaskiner i kasernen? Resultatet er køer, frustrasjon og dårlig vask, der noen velger å gå i skitne klær heller enn å bruke tid på å stå i kø. (-) Soldatene er ute i felt og øver relativt ofte, og når de kommer inn slitne og trøtte, så begynner moroa med å prøve å få vasket for å gjøre seg klare igjen. Det er uverdig, rett og slett skammelig, å tilby vernepliktige dette».

Resultatet blir selvsagt, når hygienen halter, at smittefaren øker. Nygaard forteller at det er blitt mer fotsopp og brennkopper. Han dømmer disse forordningene nord og ned, og spør retorisk om det neste blir at soldatene skal ta over matlaginga også. Han mener at ombudsmannen for Forsvaret må informere Stortinget om hva FLO holder på med. «Vi ser en trend der FLO angriper støttefunksjoner til operative avdelinger, og dermed vrir fokus vekk fra det vi er her for å øve på. (-) De må slutte å angripe basisfunksjoner når vi skal trene operativt», sier han.

Man kan undres over hva slags rasjonale det er som får FLO til å drive på med disse grepene, utover å spare penger, når det attpå til åpenbart bidrar til å svekke den operative evnen til mannskapene. Er det sånn at regjeringens «historiske satsing» på Forsvaret også handler om intensiv kamp mot fotsopp og skabb? Hele historien om disse tilstandene er jo en tragikomedie med høy idiotfaktor, og med ideologisk bakgrunn i den overivrige entusiasmen for å outsource og privatisere mest mulig, fortest mulig.

Denne epidemien - som åpenbart har satt seg godt fast i deler av Forsvaret, og særlig i FLO - ser også ut til å ha smittet over på regjeringspartienes forsvarspolitikere. For i likhet med FLO er de fullstendig tause om hvorfor og hvordan denne ytterst pinlige situasjonen har fått lov til å oppstå. Ombudsmannen for Forsvaret, Roald Linaker, sa følgende til Nordlys: «Jeg har fått flere klager fra soldatene, og er veldig kritisk til det jeg hører. Jeg har bedt FLO om ei forklaring på dette, men ikke fått svar ennå». Tause som østers, altså. Og det er det flere som er. For det hører med til denne historien at da Dagsnytt 18 hadde lest Nordlys sin reportasje om saken, og ønsket debatt om saken, var det bare Pål Nygaard som var villig til å stille. Ingen fra FLO og tydeligvis heller ingen fra politisk- eller myndighetshold.

Det er forstemmende at noen genier i FLO får lov til å holde på slik vi her ser et eksempel på. Og i tillegg får unndra seg offentlighetens kritiske lys. Nå må noen ta affære når det gjelder denne blinde troen på mest mulig privatisering av støtteapparatet til samfunnskritiske kapasiteter som Forsvaret.

Og så får vi håpe at de alle sammen vasker undertøyet sitt selv. Grundig. Gjerne sammen med det politiske undertøyet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse