Annonse
FORSVARSDEBATT: Så må vi ikke overse muligheten for en invasjon i nord. Men igjen bør vi holde oss til det som faktisk skjer og til de scenarioer som kan utvikle seg, og ikke bare pøse på med «behov», skriver innsenderen. Bilde av det norske luftforsvaret. Foto: Martin Giskegjerde / Forsvaret

Forsvarsdebatt om det som faktisk foregår

Alle er opptatt av Krim. Men i Norge savner vi både analyser av og debatt om fortsettelsen.

Hvis «noen» angriper oss; vil vi da møte både en invasjon i nord, gigantiske luftlandsettinger i Gudbrandsdalen og på Toten og svære landganger ved Bergen og Brønnøysund? Nei. Kanskje Nord-Norge, men de andre scenarioene hører hjemme i fantasiens verden. Følgelig er det gamle, landsdekkende mobiliseringsforsvaret avleggs.

Hva med å diskutere det som faktisk foregår rundt oss? Dette må bli konklusjonen på debatten i Nordlys mellom Øystein Steiro og general Sverre Diesen. Diesen har rett, men er for opptatt av å ta Steiro.

Dette er ND-duellen mellom Diesen og Steiro:

Dermed sporer det hele av fra det faktiske trusselbildet.  Hva handler det om? Mye, men primært hybridkrig. Noen eksempler:

Hybridkrig

For et par år siden var det brann i den russiske ubåten «Losharik» i våre farvann. Hvor er debatten om denne helt spesielle ubåten og moderfartøyet, ubåten «Podmoskovye»? «Losharik», som blir reparert, er et eksempel på russernes påtagelige nysjerrighet på alle typer viktige undervannsinstallasjoner, ikke minst kablene der det aller meste av den digitale trafikken går. Britene er opptatt av «Losharik», men ikke vi. Russerne er forøvrig i ferd med å ferdigstille enda en ubåt for «spesielle operasjoner». Den heter «Belgorod». Snart seiler både «Losharik» og «Belgorod» på kysten i nord. Ikke interessant?

Alle er opptatt av Krim. Men i Norge savner vi både analyser av og debatt om fortsettelsen; russerne kapret tre ukrainske marinefartøyer og bygger bro over Kertsj, og de facto nærmest stenger av ukrainske farvann i Azovhavet. Oppfinnsomt og utpønsket gjort. Ikke interessant for kyststaten Norge? Hva med Svalbard?

Airiston Helmi

En russisk stråmann brukte det bankerotte firmaet Airiston Helmi til å kjøpe seg opp for tilsvarende 100 millioner norske kroner i den strategisk viktige finske skjærgården ved Åbo. Det ble til en fin base for, i påkommende tilfelle, spesialstyrker og mini-ubåter. Finnene fulgte med, og da russerne kjørte en Krim-lignende øvelse kloss opp til finsk territorialgrense, valgte finnene å slå til: Over 400 politi og soldater, fartøyer, helikoptre, et overvåkingsfly og en «no-fly zone», og det var slutten for Airiston Helmi. Som stoiske finner erklærer at drev med hvitvasking av penger. Det gjorde nok firmaet også, men for oss er det hybridkrigen som bør interessere. Har vi full oversikt over hvem som står bak, i andre, tredje og fjerde ledd, alle oppkjøp på kysten vår, det være seg av eiendom eller bedrifter?

Invasjon i nord?

Så må vi ikke overse muligheten for en invasjon i nord. Men igjen bør vi holde oss til det som faktisk skjer og til de scenarioer som kan utvikle seg, og ikke bare pøse på med «behov» slik Steiro gjør. Nå har vi fått debatt om USAs Marinekorps' nærvær i Norge. Som forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og nå avtroppede forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen har påpekt, dette handler primært om at korpset moderniserer. Hvilken amerikansk hjelp vil nå oss først, hvis vi blir angrepet? Ser vi på USAs faktiske prioriteringer, blir det mest sannsynlig langtrekkende bombefly som kommer over polområdene med store antall presisjonsstyrte våpen. La oss ta debatten derfra.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse