Annonse
Norges nye forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, på besøk hos sjøforsvaret 25. oktober. Foto: Jakob Østheim, Forsvaret

Nå har dere sjansen til å bygge opp tilliten igjen!

Forsvarsminister og forsvarssjef, nå har dere sjansen til å bygge opp tilliten igjen!

Forsvarsminister - du har nettopp blitt statsråd, min anbefaling til deg; reis ut til avdelingene og få informasjon ufiltrert.

Jeg vet at det er mange kolleger på alle nivå som er meget frustrert over å ikke bli tatt på alvor.  Derfor lekker det også ut så mye informasjon. Det er ikke bra, men jeg forstår de som går til det skrittet, når frustrasjonen er stor og tilliten på et lavmål. Jeg mener at det har blitt taklet feil både av ledelser i Forsvarets og den politiske ledelsen. Løsningen er ikke å gjøre informasjon enda mer hemmelig og lete etter syndebukker, Det er faktisk å ta personellet seriøs og lytte til innspillene som kommer. For vi snakker om å vise tillit og  respekt for hverandre.

Forsvarssjef - lytt til tilbakemeldingene fra personellet og vær tøff nok til å fronte utfordringene i den nye langtidsplanen. Da vil du fremstå som den sjefen Forsvarets ansatte fortjener. Og bonusen blir at vi kan bygge opp tilliten igjen. 

Forsvarsminister - du har nettopp blitt statsråd, min anbefaling til deg; reis ut til avdelingene og få informasjon ufiltrert. I tillegg, la forsvarssjefen få være den etatssjefen Forsvarets ansatte trenger nå, ikke overstyr han med politiske føringer som kun handler om økonomi og politiske særinteresser.
 
Det er nå fremlagt to dokument 8-forslag angående usikkerheten ved nedleggingen av Andøya og oppbyggingen av Evenes. Det er flertall for at saken skal sees nærmere på. I den forbindelse har dere mulighet å legge frem alle fakta for utenriks- og forsvarskomiteen.
 
Min påstand er at det er mange kostnadsdrivende utfordringer på Evenes som ikke var med i grunnlaget når beslutningen ble tatt på Stortinget for et år siden. Dette er noe jeg og mange flere har påpekt, uten å få svar fra FD. Jeg kan nevne noen saker på Evenes: miljøutfordringene, fuelanlegg, sikkerhetssoner, operative flater, osv. I tillegg kan  man også stille spørsmål om man dimensjonerer Evenes som MPA base stor nok til å kunne levere det antall tokt og timer som er planlagt med de nye P-8-flyene.
 
Den sikkerhetspolitiske situasjonen har også forandret seg mye i løpet av tiden som har gått siden grunnlaget ble skrevet. Dette er noe som også må tas med i vurderingene. Om Norge har nok areal/baser til å ta imot alliert støtte ved en krisesituasjon når Bodø og Andøya er nedlagt, er det også reist tvil om. En god indikator over hva som trengs av areal og baser er å se på hva som er behovet for neste høsts store NATO-øvelse i Norge. Bli ikke overrasket over svaret.
 
Tar vi også med at usikkerheten om hva som ligger i landmaktstudien, utdanningsreformen og  helikopterstøtte til Hæren i nord, er det nok av saker som Forsvarets ansatte krever og forventer blir behandlet på en ærlig og troverdig måte. Resultatet som blir framlagt Stortinget er åpent for offentligheten, slik at ansatte kan se og forstå og ikke minst få tillit til resultatet.
 
Her har dere muligheten til å starte gjenoppbyggingen av tilliten. Hvis dere ikke griper den, er jeg dessverre redd for at det er en fallitterklæring for demokratiet og Forsvaret.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse