Annonse
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bedyrer at han ikke har brutt noen habilitetsregler, men lykkes han med å dempe en utbredt følelse av utilbørlig samrøre i luftambulanseskandalen? skriver Per Gunnar Stensvaag. På bildet fra venstre: Marianne Telle, Frank Bakke-Jensen og Hilde Sjurelv. (Foto: Nordlys, Høyre og Babcock)

Bakke-Jensen vil slite sterkt med å tilbakevise den helt utilbørlige samrøre vi er vitne til i denne saken

Frank Bakke-Jensen kan ikke nekte for hvem han er gift med eller hvem som er konas venninne og forlover – og hvilke roller disse har i samfunnet. Ei heller kommer han unna hvordan han via helseministeren eller egen posisjon i Høyre og som forsvarsminister er involvert i saken, indirekte såvel som direkte. Derfor vil han slite sterkt med å tilbakevise den helt utilbørlige samrøre vi er vitne til i denne saken.

Under tittelen «Jeg har fulgt regelverket» prøver forsvarsminister Frank Bakke Jensen i Nordlys 10/12 å imøtegå mitt innlegg i samme avis 4/12. Det mest interessante ved hans svar er hva han unnlater å kommentere.

Etter en redegjørelse om forvaltningslovens regler for habilitet forsvarer han seg med at utnevnelsen av Marianne Telle som styreleder for Helse Nord skjedde et år før han ble regjeringsmedlem. Han benekter dog ikke at han anbefalte Telle, hans egen kones bestevenninne og forlover, overfor helseminister Bent Høye som tilsatte henne. Det faktum at Telle samtidig var direktør i Bedriftskompetanse, som allerede hadde kontrakt med Babcock om å stå for rekruttering av deres piloter, lukker han tydeligvis fortsatt øynene for. Bakke-Jensen tar med at kona, Hilde Sjurelv, på det tidspunkt var ansatt i konsulentselskapet BDO, men hopper glatt over at hun i den stillingen var prosjektleder for Babcock og med på å utforme deres tilbud i konkurransen om ambulansekontrakten.

Bakke-Jensen oppgir det at BDO også hadde oppdrag for Forsvaret, som grunn for at han ba om en habilitetsvurdering da han byttet statsrådspost høsten 2017. Denne konkluderte med at han var habil, men hvor mye har dette å gjøre med den egentlige problemstillinga, Babcock-saken? Videre gjør han et poeng av at han overtok Forsvarsdepartementet knapt fire måneder etter at Babcock vant kontrakten. Bekymringene jeg viser til i mitt innlegg, om problemer som dessverre har vist seg så alt for reelle ved overgang fra en operatør til en annen, var like aktuelle, om ikke mer, etter at han tiltrådte. Nettopp slike bekymringer har helseministeren forsøkt å dempe ved å vise til at kollegaen i Forsvarsdepartementet ville sørge for hjelp fra militære helikoptre ved problemer i forbindelse med det operatørbyttet kona hans og venninna hennes var sterkt involvert i.

Først syv måneder seinere, etter at Hilde Sjurelv ble direkte ansatt i Babcock som driftsleder i Norge, måtte han som hennes ektemann be Erna Solberg om å oppnevne en settestatsråd i saker med koblinger mellom Babcock og hans departement. Ligger det ikke i dette grep en delvis erkjennelse av en himmelropende inhabilitet for aktørene som har hatt fingre med i spillet over hele fjøla og på begge sider av bordet hele veien gjennom denne svært uryddige anbudsprosessen? 

Frank Bakke-Jensen kan ikke nekte for hvem han er gift med eller hvem som er konas venninne og forlover og hvilke roller disse har i samfunnet. Ei heller kommer han unna hvordan han via helseministeren eller egen posisjon i Høyre og som forsvarsminister er involvert i saken, indirekte såvel som direkte. Derfor vil han slite sterkt med å tilbakevise den helt utilbørlige samrøre vi er vitne til i denne saken. Han avslutter sitt forsvarsskrift med igjen å vise til habilitetsreglene og hvordan de bidrar til ryddige og transparente prosesser.  «Det er helt grunnleggende for innbyggernes tillit», skriver han. Skal tro om han i det hele tatt har reflektert over hvorfor denne tillit i landets befolkning, spesielt i Nord-Norge og i hvert fall hva gjelder luftambulanseskandalen, synes å ha blitt særdeles tynnslitt?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse