Annonse
Prosjektet fremstilles fortsatt som en smilende solskinnshistorie, med et idyllisk grønt miljø prospekt sett i fugleperspektiv, skriver Ivar Gove - som har et annet syn på utbyggingsplanene.Illustrasjon 70 grader Nord Arkitektur

Fortetting på Alfheim, skolekretser og makt

Kommuneadministrasjonen var lenge imot planene om en voldsom utbygging av bydelen, med hensyn til barn og bomiljø. For et år siden vedtok plutselig noen politikere, at storblokkutbygging på Alfheim var et fantastisk prosjekt. Etter et vedtak i formannskapet ble resten av kommunen forpliktet til å følge etter. Nærskolene meldte sin bekymring for massiv utbygging, med allerede fulle skoler. Fra skoleadministrativt hold kom det retningslinjer om forventede protester fra foreldre i forhold til skoleplasser og nye skolekretser, der unger nå må kjøres til skolen. Vi har i den siste tiden fått erfare en forventet foreldreprotest mot nye midlertidige skolekretser, med forventet politisk avvisning. Det skal fortettes.

Over en lengere periode har det også vært relativt sterke naboprotester mot utbygging på Alfheim, blant annet med generell støtte fra både Fylkesmannen og Nordlys på lederplass: «Offentligheten må være på vakt når sterke maktinteresser presser på i saker som dette. Det vil være usunt dersom TIL, innflytelsesrike utbyggere med gode kontaktnett, og kommunen selv i felleskap har en ambisjon om å presse saken gjennom ved å overkjøre velbegrunnede motforestillinger.» (Nordlys-leder 15.03.18) Kommunestyret svarer ikke på henvendelser i saken, det brukes ikke nabovarsel, egne ufyselige kommune/utbygger møter i forhold til nabolag, lite bygg informasjon og varierende informasjon i avisen. For noen år siden sa utbyggerne at de måtte bygge så stort for at ikke de skulle gå i minus med prosjektet. Den gangen var det snakk om hundre leiligheter mer, selv om blokkene var like store som i dagens prospekt. Alt av motargumenter ser fortsatt ut til å ignoreres og stadig manipuleres i lokalavisene. 

Kommunepolitiker og styreleder i Alfheim stadion Jarle Heitmann informerte oss nylig om at, Tromsø kommune og TILs stadion-ledelse ikke er helt enige med seg selv, om hvordan de skal fordele salget av Alfheim tomten enda. De er derimot fortsatt villige til å selge den til Totalrenovering som hovedentreprenør og en annen stor «Tomasjord-aktør», for en svært billig penge. Utbyggerne får nå kjøpe denne tomta til en kvadratmeterpris av 4000 kr. (Nordlys, 31.10.18.) Tidligere var det enda billigere. Til sammenligning selger Totalrenovering selv tomter noen hundre meter lenger unna for en kvadratmeterpris på ca. 9200 kr. til vanlig husbygging (avisa Tromsø 08.10.18.) I tillegg får utbyggerne av Alfheim lov til å bygge opp til ni etasjer, i høyde med lysmastene. Hvor mange hundre millioner i fortjeneste det ligger an til her kan man bare forestille seg. I tillegg til tomtegaven er det vel bare fantasien som kan sette grenser for prisnivået på toppleilighetene. Ja, og så skal masse unger presses ut i stadig tettere trafikk!

Prosjektet fremstilles fortsatt som en smilende solskinnshistorie, med et idyllisk grønt miljø prospekt sett i fugleperspektiv. Totalrenoverings sjef har allerede begynt feiringen med å kjøpe seg bilskilt som det står Alfheim på. Han får Alfheim! Av noen politikere! Første november markedsførte Jarle Heitmann seg selv på nytt i avisa Tromsø sammen med foreldre og elever som protesterte mot de nye skolekretsene. Han protesterte dermed stort sett imot seg selv, som hovedårsak til fortetting og nye skolekretser.

Saken stiller fremdeles flere spørsmål enn svar. To store maktpersoner smiler nå litt i avisa i forbindelse med Alfheim utbygging, det kan bety at tomten nå skal omreguleres fra idrettsformål til boligformål. Tomten er gitt i gave for at den skal brukes til idrettsformål, og den har så lenge de fleste kan huske blitt brukt til det formålet. Støtter virkelig TIL som sportslig forbilde denne hestehandelen? Er det greit med rasering av bomiljø i den nye miljøpolitikken? Hvorfor får utbyggerne denne tomta så billig? Enten kan hele prosjektet stoppes. Eller så kan eventuelt en del av tomta selges på en mindre tvilsom måte av kommunen, som eier 51%, med åpen anbudsrunde til noen som kan betale markedspris til et halvert utbyggingsprosjekt! TIL kan da eventuelt få slettet gjelda si, og resten av fortjenesten på tomtesalget kan for eksempel gå til en ny skole. Ikke til de største og råeste utbyggerne, de lider ingen nød.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse