Annonse
VIKTIG DEBATT: Regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Fortjener han vår tillit? Også til å bære våpen hver dag?

Dessverre for politibetjenten definerer ikke samfunnet rundt ham dette som et arbeidsmiljøproblem i utøvelsen av et vanskelig yrke.

Jeg vet ikke hvem som skrev debattinnlegget. Navnet på politibetjenten ble holdt tilbake av sikkerhetsmessige årsaker, gjengitt på Nordnorsk debatt og i papirutgaven av Nordlys tirsdag.

Det går fram av innlegget at det er mann som skriver, politibetjenten har kone og datter: «Ha tillit til meg. Gi meg de verktøyene jeg ber om. Så skal jeg fortsette med å løpe etter han som bryter seg inn i huset ditt, han som truer deg eller familien din, eller han som er i mental ubalanse og gjør gale ting.»

Fortjener han vår tillit? Også til å bære våpen hver dag?

Nylig har justisminister Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet gitt samtykke til bevæpning av politifolk som bærer uniform. Bakgrunnen er frykt for terrorangrep i Norge. Denne tillatelsen er midlertidig og begrenset til fire uker.

Samtidig åpner regjeringen for generell bevæpning av politiet. Justisministeren hevder at enkelte distrikter har mer behov enn andre for generell bevæpning. Hvilke distrikter det gjelder, er ifølge Anundsen et faglig spørsmål som Politidirektoratet bør ta ansvar for. Høringsuttalelsene har ost av skepsis.

Politibetjenten ber om vår tillit. Har han den? 

Jeg sier ja. Hvorfor skulle vi ikke ha tillit til at politifolk vil behandle våpen med seriøsitet og tilbakeholdenhet, også under et regime med generell bevæpning?

Det er et paradoks at Norge kryr av våpen, registrerte og uregistrerte hagler og gamle rifler rundt om i de tusen våpenskap. Dette arsenalet har nordmenn tilgang til 365 dager i året, i alle sinnsstemninger og sammenhenger.

Kontrollen med norske politifolk og deres tilgang til våpen er en helt annen. De har sine våpen lagret i patruljebilene under et strengt regime. På den annen side: Burde ikke det være nok?

Nei, forklarer den anonyme politibetjenten og viser hvordan en situasjon med «vanlig» kriminalitet raskt og uoversiktlig kan eskalere. En innbruddstyv han forfulgte truet plutselig med en diger jungelkniv. Under en annen pågripelse møtte han en mann som truet med øks.

Politibetjenten kaller det flaks at slikt går bra, våpenet hans lå i bilen. Han etterlyser gode redskaper, det vil si generell bevæpning, for å gjøre jobben sin på vegne av samfunnet. Det samme gjør Politiets Fellesforbund, selv om et mindretall også der er skeptisk. At en fagforening sloss for en tryggere hverdag for sine medlemmer er legitimt.

Dessverre for politibetjenten definerer ikke samfunnet rundt ham dette som et arbeidsmiljøproblem i utøvelsen av et vanskelig yrke.

Mange politiledere er også imot. De følger en lang tradisjon. En handlekraftig politimester som Willy Haugli sloss i alle år mot væpning av politiet, også da kriminaliteten ble råere.

Argumentasjonen mot bevæpning er velkjent. Det bevæpnede politiet i Sverige skyter langt oftere enn det norske. Og bevæpning av politiet vil føre til et «våpenkappløp» med de kriminelle.

Begge argumentene er sannsynlige, men er tross alt ikke mer enn spådommer om en framtidig utvikling i Norge. I Finland skyter det bevæpnede politiet mindre enn det norske. Trolig blir den midlertidige bevæpningen forlenget. Etterpå kan vi debattere videre basert på erfaringer, ikke antakelser.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse