Annonse

De fortjener Nobelprisen

Ved valget av disse to har Nobelkomiteen satt et meget sterkt søkelys på rettighetene til alle verdens barn, og særlig jenters rett til utdannelse på lik linje med gutter og menn.

Malala har opptrådt på snart alle verdens små og store tv-stasjoner og hun har talt til FNs generalforsamling. En hel verden lytter når Malala snakker.

En av forhåndsfavorittene fikk Nobels fredspris. Malala Yousafzai har imponert og inspirert en hel verden med sitt mot og sitt engasjement for jenters rett til skolegang og utdannelse. Hun er, i en alder av bare 17 år, et forbilde og symbol, og har satt kampen for utdanning til verdens barn og unge på den internasjonale dagsorden. Den spede, pakistanske jenta som ble skutt av Taliban fordi hun agiterte for at jenter skulle få lov til å gå på skole i den sterkt fundamentalistiske Swatdalen, vant over både de feige attentatmennene og over de religiøse fantastene som bruker alle krefter til å holde kvinner undertrykte. 

Malala har opptrådt på snart alle verdens små og store tv-stasjoner og hun har talt til FNs generalforsamling. En hel verden lytter når Malala snakker. Hun er   et ikon, men ser ut til å bære en så vanskelig status godt, sin unge alder til tross. Det er voldsomt imponerende. Malala fortjener fullt og helt den høythengende prisen.

Hun deler prisen med en for de aller fleste ukjent aktivist. Men inderen Kailash Satyarthi har altså i en årrekke også kjempet for barns rettigheter og spesielt mot utnyttelsen av barn som arbeidskraft. Alle med kjennskap til hans store innsats mener at han også er en svært verdig nobelprisvinner. 

Ved valget av disse to har Nobelkomiteen satt et meget sterkt søkelys på rettighetene til alle verdens barn, og særlig jenters rett til utdannelse på lik linje med gutter og menn. I tillegg har komiteen sørget for å gi prisen til en muslim og en hindu, og på sett og vis også trukket opp skillelinjen mellom religiøs tro og fundamentalistisk fanatisme. 

Det var flere kandidater som kunne fått prisen. Det hadde også sendt et sterkt signal dersom den eneste virkelige opposisjonsavisen i Russland, Novaja Gazeta, hadde fått fredsprisen. Som stort sett det eneste russiske medium som rapporterer objektivt om hva som skjer både i Russland og Ukraina, og imøtegår makthavernes propaganda, utsetter journalistene og redaktørene seg for stor personlig fare. Men det ville kanskje vært for mye å forvente, at Nobelkomiteen skulle tirre på seg enda en autoritær stormakt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse