Annonse

Fortsatt "fit" for byen eller - leve bygda!

Så har alarmen atter gått om folketallsstagnasjon. Men mens denslags tilbakeslag hittil har hatt betegnelsen «flukten fra landsbygda», begynner folketalls-tørken å snike seg inn i mange byer også. Småfarlig tilmed for Tromsø som landsdelens sterkeste byvekstmagnet. Denne tilbakegangen for både by og land er trolig bare to sider av samme sak.

Byveksten her nord de senere tiår kan i stor grad forklares med stagnasjonen i feskarbondekulturen som inntil 60-tallet holdt 70-80 % av kystbygdfamiliene i live som selvforsyningsbruk. Da det var saga blott, fikk vi «høymuggel-bygdene», der fiskerbøndenes småbruk ble liggende brakk og høymugla overtok uhøsta mark, mens fiskerbondens barn flytta «inn» til tettere steder og ble byboere. Nå er denne folketalls-dreneringa nesten fullført, og kilden til byvekst blitt nokså inntørka. Og dermed går nå by og land hand i hand for første gang inn i en stagnasjonsfase vi ikke ser utgangen på.

Hva kan gjøres, hva vil skje? Kan vi få til en gjenvekst med samme begge, hand i hand inn i soloppgangen? En utfordring er nok at modernitetens tenkesett har satt seg i oss alle og overlatt særlig bygda til «sjelens ubotelige ensomhet»? I stagnerende bygder blir internett og skjermliv et annet land, som man flekser inn og ut av og oppdager at alt som teller, i media og facebook, peker mot det andre landet, hovedstaden og deromkring, med all sin kjendisopphopning og mediefokuserte foretrekkelser som likerklikk. Å da løfte blikket fra skjermen og skimte sin grissgrendte omgivelse, hvor ingen lenger høster, fisker, hogger ved, passer dyr eller hygger seg på fordums lørdagsfester, må være en ensom opplevelse, bortsett fra familie og eventuelt en jobb å gå til.

Hva med å se på brakkmarksbygda og tenke hva den nå kan brukes til? Slikt som hageland med grønnsakdyrking, litt husdyrhold, gratis sanking og fiske til eget bruk. Å være fastboende i arbeid på egen eiendom er ikke verdens verste. Og dyrking kan læres. Sånt mangesysleri gir både naturopplevelser og følelse av egen mestring. Det er sunt mentalt og kan gi livet dypere mening enn den endimensjonale vekstfilosofi vesten har vent oss til å tro på, med «jobbskaping» og best mulig lønn som eneste målestokk for egen og nasjonal verdiskaping. Troms er fullt av ubrukt dyrkbar jord, velegnet til hagebruk, ikke i konkurrranse med annen virksomhet, men som realiserbart alternativ for noen. Til en annen livsform, på miljøets og naturens premisser.

Gammelromantisisme, og ihvertfall ikke lønnsomt, sier du? Feil. Nord-Norge er bare 50 % selvforsynt med potet og kålrot, mens vi importerer allslags langreist. Urtedyrking i hagen er godt både for magen og egen konto. Og med litt sauehold og hønsenetting har man egg til egen frokost og naturbeita lammekjøtt til søndagsmiddag. Og markedet? Med heldøgns sommersol som verdens beste smakstilsetning, kan det lett lages logistikk for verdens beste kortreiste mat til byens og hele landsdelens selvforsyning.

Trenger man også innreise for å få det til, så invitér hit flyktninger fra krig og vanstyre. Ikke minst landsbygda har erfart at det er en berikelse og aldeles ingen trussel om muslim overtakelse av landet. Fremmedhatere bør i iallefall tenke på at den norrøne kulturen som de gjerne hyller, bare er et navn vi satte på vår fordums bakgrunn i bygd og by, men den alene kan ende i mental innavl. For det var fra Afrika vi alle kom.

I disse koronatider har noen hver fått noe å tenke på. En tid som skapt for å utprøve tanken om generell borgerlønn for anstendig livberging. Men det er forunderlig taust i media om den gylne mulighet vi nå har for å få det prøvd.

Og byen trenger ingen frykte for. Hundreår har vist verden at byen aldri går av mote.

Men så må nok by-innvandra bygdefolk med forfedrenes brakklagte småbruk som feriested, gi litt slipp på sin ubrukte matjord, gjerne selge bruket og for salgssummen sikre seg en hyttefomt i samme «høgget» eller annetsteds. Da kan vi kanskje få litt vinn-vinn alle sammen.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse