Annonse
BREDE GLIS: SVs ordførerkandidat Pål Julius Skogholt er svært fornøyd med valgresultatet så langt. Tromsø ligger an til å bli den beste SV-byen i landet, nok en gang. Foto: Jørn Normann Pedersen

Fortsatt rødgrønt i Tromsø

Valgets store taper kan likevel få ordføreren i Tromsø. Arbeiderpartiet gjør sitt dårligste valg i kommunen noen gang, men det er fortsatt rødgrønt flertall.

Men hva gjør jokeren Senterpartiet med sin nyslåtte «kapital», fra 1 representant i kommunestyret, til hele 5?

Med Ap, SV og Sp på det rødgrønne laget, trenger alliansen støtte fra MDG eller Rødt, så er flertallet sikret. Og ettersom Ap er det største partiet, om enn med bare 18,7 prosent av stemmene, er det klart at de vil kreve at ordførerkjedet skal henge rundt halsen på Gunnar Wilhelmsen de neste fire årene.

Ap blir avspist med bare 8 seter i det nye kommunestyret, mot dagens 13. Det er en formidabel tilbakegang fra valget for fire år siden. Høyre har også en tilbakegang på 2 mandater. De gamle styringspartiene i Tromsø sliter.

På motsatt side kan SV notere seg for 7 mandater. Det er en solid seier for Pål Julius Skogholt og resten av partiet hans. Dermed er SV den eneste av de tre samarbeidskameratene som har kommet mer enn helskinnet ut av samarbeidet på rådhuset.

SV i Tromsø ligger godt an til å bli den beste SV-byen i landet. Partiet har stått støtt på Byvekstavtalen, og hentet inn velgere på å aktivt fronte avtalen, også da bompengedebatten var på sitt heteste. I tillegg har partiet trolig også høstet oppslutning på sin klare og positive holdning til Nord-Norgebanen, signert partiets nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Ordførerkandidaten, Pål Julius Skogholt, er en erfaren politiker, som blant annet har utmerket seg med egne befaringer når det gjelder omstridte utbyggingsprosjekter. Det gir tillit.

MDG er også en vinner, og kan, hvis tendensen holder seg, doble besetningen fra 2 til 4 i kommunestyret.

Fremskrittspartiet ser ikke ut til å ha hentet goodwill på sin store seier, nemlig bompengefri E8 inn til byen. Denne løsningen kom nok i seineste laget, og etter at partiet hadde slitt med «bompenge-imaget» sitt i flere uker. At Tromsø Frp nå ser ut til å få 4 seter i kommunestyret, mens erkerivalen og Frp-utbryter Jan Blomseth i Nei til mer bompenger også kan få 4, er et skikkelig nederlag for Frp.

Men hva gjør jokeren Senterpartiet med sin nyslåtte «kapital», fra 1 representant i kommunestyret, til hele 5?

Slik det ser ut nå, må Sp se til Ap og SV, hvis partiet skal vinne makt. De tre partiene har i skrivende stund 20 mandater, og trenger bare 2 til, for å ha flertall i kommunestyret. Disse mandatene kan hentes fra MDG eller Rødt.

Men hvordan Sp skal spille på lag med Rødt, er vanskelig å forstå. Da er det kanskje bedre med MDG, selv om partiene spriker temmelig kraftig i klima og miljøpolitikken.

Ordførerkabalen står mellom Ap, SV og Sp. For sistnevnte ønsker også posisjoner. Og partiet er kjent for sin politiske hestehandel ved mer enn ett valg. Å støtte en ordfører fra Ap blir neppe problematisk for Sp, men en ordfører fra SV? Det vil sitte langt inne. Kanskje ønsker Sp varaordføreren?

Sandra Borch sier det rett ut, politikken er viktig, men det er også posisjonene. Sp vil gå for begge deler, og stille krav om viktige posisjoner i komitéene.

Det politiske bildet i Tromsø er en mosaikk nå. I de neste dagene, og ukene, vil brikkene falle på plass. Men hvor? Det er ikke klart så langt.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse