
Fortsatt vekst i nord
Det hadde vært hyggelig om regjeringen hadde innsett at investeringer i infrastruktur i nord ville vært et effektivt incitament for fortsatt og umiddelbar vekst.
Fallet i oljeprisen og en svekket kronekurs har gitt bedre vilkår for eksportnæringene i nord og løftet nordnorsk økonomi.
I det nye konjunkturbarometeret for Nord-Norge, som Sparebanken Nord-Norge utarbeider, er derfor prognosen at det fortsatt vil bli høyere vekst i nord enn i resten av landet de neste par årene.
Det er gledelig, men denne veksten kan også stoppe opp. Mørke skyer i horisonten i sør indikerer det. Dersom oljeprisen over tid blir liggende på et lavt nivå, kan dette gi utsettelse eller stopp for planlagte prosjekter i Barentshavet og denne vekstimpulsen kan bli svekket.
Foreløpig peker imidlertid pilene oppover i nord, i motsetning til lenger sør. Konsumveksten er også høyere i nord og arbeidsledigheten mindre enn i resten av landet.
De viktigste eksportnæringene som driver veksten i nord er sjømat, råvarebaserte industrivarer og reiseliv. Alle disse har nytt godt av at kronen har svekket seg og etterspørselen etter næringenes produkter er stadig økende.
Også lønnsutviklingen i landsdelen ser ut til å kunne bli bedre enn i resten av landet. Her kan også den kraftige veksten i boligprisene i landsdelens mest urbane områder trekke i samme retning.
I april steg boligprisene i Tromsø med 1,6 prosent og førte byen tilbake på den nasjonale boligpristoppen, etter en liten dipp i mars. Arbeidsledigheten har vært svakt fallende i nord, noe som også har stimulert til høyere konsum enn lenger sør i landet.
Alt i alt peker pilene fortsatt oppover. Nord-Norge har i liten grad blitt rammet av fallet i oljeprisene slik industrien særlig på Sørvestlandet opplever det i dag, med en brattere stigning i arbeidsledigheten enn forventet. I nord er forventningene til vekst i antall ansatte høyere enn den var sist høst.
Positiviteten rår altså i nord. Men utfordringene er til stede. De dreier seg om tilgang på arbeidskraft og ikke minst utfordringene med transport til markedene.
Det hadde vært hyggelig om regjeringen hadde innsett at investeringer i infrastruktur i nord ville vært et effektivt incitament for fortsatt og umiddelbar vekst.
Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer