Annonse
Dette bildet er fra russetoget 1966. Innfelt er russetoget 2010 og artikkelforfatter Kari Nerdrum Tangen

Fortvilet over nåtidens russetog

Det er over hodet ikke forsøk på å gjøre dem underholdende for tilskuerne, skriver historiker Kari Nerdrum Tangen.

Jeg beklaget at jeg kun fikk med meg baktroppen og mistet talen til russepresidenten, men fikk i etterkant vite at jeg ikke gikk glipp av noe!

Til Evind Bråstad Jensen. Fredag 29. mai hadde du et leserinnlegg i denne avisen med tittelen “Sånn var russen i gamle dager”. Det var hyggelig og gjenkjennende lesning.

Selv er jeg passe fortvilet over nåtidens russetog. De har intet innhold. Det er over hodet ikke forsøk på å gjøre dem underholdende for tilskuerne, som kun ser masse overfylte biler, russekort som flyr i alle retninger, skrik og skrål. Jeg beklaget at jeg kun fikk med meg baktroppen og mistet talen til russepresidenten, men fikk i etterkant vite at jeg ikke gikk glipp av noe! 

Tilbake til ditt innlegg: Noe av skikkelig historisk verdi hadde du ikke tatt med. Kanskje var du ikke klar over det, men sammen med dere var Tromsø offentlige høgre allmennskole “ute or soga” som gammelrektor Vilhjelm Riksheim ville ha sagt. I skoletoget bar rødrussen 1965 for aller siste gang den gamle utslitte fanen, mener den gikk i brunt, fra forrige århundreskifte med påskriften “Mens sana in corpore sano”, en sunn sjel i et sunt legeme, skolens motto.

Alle russekull den gang var en blanding av dem som fortsatte på gymnaset etter to år på realskolen og dem av oss som av forskjellige grunner valgte eller måtte ta et tredje realskoleår avsluttet med realskoleeksamen og deretter søkte oss inn på gymnaset.

Jeg, sammen med en god del andre, tilhørte denne siste gruppen. Vi startet i tredje gym i 1963. Lite ante vi, som dere, at også vi skulle bli historiske. Det har jeg først oppfattet nå! Vi fortsatte i fjerde gym i 1964. Så kommer det etterlengtede skoleåret 1965/66. Vi skulle endelig bli femtegymnasiaster slik alle kull hadde vært før oss.

Så skjer det fatale: Skolen går over fra å være statlig til å bli fylkeskommunal. Den niårige skolen ligger og lurer i buskene. Det blir et brudd i overgangen med helt ny organisering der realskolen forsvinner få år etterpå. Gymnaset går over til å være en egen enhet med første, andre og tredje gym. Russen 1966 er det første kullet som går ut fra det som nå heter Tromsø gymnas.

Nå er vi også for første gang i skolens historie både røde og blå. Russen på økonomisk gymnaslinje velger å være det siste i likhet med det de var på Oslo handelsgymnasium. Dermed er vi historiske på to måter. Attpå til er Tromsøs rødruss og blåruss venner og samarbeider med hverandre i motsetning til i hovedstaden. Blant annet har vi felles avis.

Ingen lover skal ha tilbakevirkende kraft. Denne fikk det. Da vi nå forventningsfullt så for oss et siste år som femtegymnasiaster, fikk vi et “ædda bædda”. Rett ned i tredje bar det, og hva måtte vel folk tro: Her dumper hele kullet!  

17. mai 1966 stilte vi i barnetoget med norske flagg i stedet for normalen som var tåkelurer, bak en helt ny blå fane med et nydelig motiv i hvitt bestående av nordlys, stjerner og en vakker gudinne samt fortsatt mottoet “Mens sana in corpore sano”.  På toppen lyste skolens nye navn, Tromsø gymnas. Den var en gave til vår skole fra Gymnassamfunnet Brage, ledet av Gudmar Lager som også bar fanen i barnetoget.

Da vi var 25-årsjubilanter i 1991, så jeg den igjen. Denne gangen ble den båret av sønnen min Espen. Da hadde skolen skiftet navn til Kongsbakken videregående skole, men fanen var fortsatt den samme. Kanskje er den det enda!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse