Annonse

Forvirrende fra Hareide

Det er underlige tider i norsk politikk. KrF-leder Knut Arild Hareide har på rekordtid blitt den nye helten til både Oslo-hipstere og gammelkommunister på venstresiden.

Det er kanskje ikke overraskende. Dagbladets kommentator John Olav Egeland har pekt på at moralismen står omtrent like sterkt på ytterste venstre fløy som på bedehusene.

Det som er mer overraskende, er at Ap-leder Jonas Gahr Støre vil bygge sitt regjeringsprosjekt på et KrF som rives i stykker av indre splid. KrF er allerede under sperregrensen, og står overfor en ytterligere avskalling.

Kommentariatet i hovedstadens rød-grønne pressestøtte-aviser er fra seg av begeistring. Her er det som vanlig lite meningsmangfold. Alle som en ser ut til å mene at KrFs såkalte retningsvalg nærmest vil sikre varig liv for en sentrum-venstre regjering i Norge. Det er mest sannsynlig basert på ren ønsketenkning.

Mange legger til grunn at KrF vil oppleve vekst i velgeroppslutningen, etter å ha kvittet seg med det gamle testamentet. Det motsatte er like sannsynlig. Nå må KrF ut og konkurrere med mange partier som har minst like stor troverdighet når det gjelder fellesskap, velferd og solidaritet.

Det hele kan bli et skjørt fundament for et regjeringsprosjekt.  Spørsmålet er om ikke Ap har mest å tjene på tålmodighet. Det vil si å bygge opp et solid mannskap med troverdige kandidater til statsrådposisjoner, og et tydelig politisk prosjekt som kan gi landet en stabil flertallsregjering i 2021.

Det er også grunn til å spørre hvordan et nytt regjeringsprosjekt vil påvirke Aps evne til å føre en ansvarlig økonomisk politikk. KrF har planer om å ta seg godt betalt for å skifte side. Partiet varsler allerede at de ønsker gjennomslag for dyre reformer, som økt barnetrygd og gratis barnehageplasser.

Samtidig er det stadig merkeligere å følge signalene fra Knut Arild Hareide, som spriker i alle retninger. Han står bak en helgardering norsk politikk aldri har sett maken til.

Få dager etter å ha levert en lang tirade mot FrP i sin tale til landsstyret, sier Hareide til VG at han likevel ikke vil ha noen problemer med å sitte i regjering med FrP.

– Jeg peker på en annen regjering, men jeg har ikke noe prinsipielt imot å sitte i regjering med Frp, sier Hareide til avisen. I samme VG-intervju tar Hareide også til orde for tett samarbeid med SV.

I det ene øyeblikket frir han til SV på venstre flanke, i det neste vil han regjere med FrP på ytterste høyre. KrF-leder Hareide svever nå rundt uten fotfeste noe sted.

Formodentlig skal KrF-lederen nå ut på signingsferd i fylkene før det ekstraordinære landsmøtet om en måned. Men det fremstår som en gåte hva slags kurs og retning KrF-lederen egentlig har pekt ut for partiet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse