Annonse
Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, er også fotballpappa. Foto: NTB Scanpix

Fotballen ber ikke om unntak

Helseminister Høie sa før helgen nei til breddefotballen for de over 20 år, og viser til 1 meters regelen. Han sier at det fotballen ber om er unntak fra den, og det er det feks ikke på utesteder. Det er forståelig, men:
 
Hvorfor skal trening og kamper anses som et unntak for 1 metersregelen, når både FHI, Nakstad i Helsedirektoratet og våre naboland ikke anser selve kampen som brudd på 1 meters regelen? De under 20 år og Toppfotballen har nå holdt på i lengre tid uten at det er rapportert smitte fra noen av disse aktivitetene. Det samme gjelder våre naboland. Dette kunne blitt oppklart om Helsemyndighetene og Høie ikke hadde sagt nei til å møte NFF for å lytte til problemstillingen og de praktiske løsningene.
 
Den begrensede kontakten mellom spillerne er dokumentert i forskningsartikler fra både Tyskland og Danmark og FHI skriver selv i notatet sitt den 6. mai i år, på et tidspunkt hvor smitten var høyere enn idag: 
«Idrett eller aktivitet hvor det er mulig å holde minst 1 meters avstand i den største delen av tiden eller hvor man kan tilpasse aktiviteten slik at man oppfyller dette, vurderes som lav risiko og bør kunne åpnes for. For eksempel fotball hvor man har nær kontakt under 1 meter i veldig korte tidsrom utgjør liten risiko.»
 
Med andre ord er ikke dette å anse som et unntak fra 1 metersregelen. Det er som Nakstad sier; publikum og kioskkøen som er utfordringen, men der trenger man ikke unntak - for kioskene kan holdes stengt og publikum kan begrenses slik at 1 metersregelen og smitteverntiltakene oppfylles. Dette gjøres jo allerede i de kampene som er igang for de yngste. Dessuten er det hverken publikum eller kiosk på trening, så det bør kunne starte umiddelbart.
 
Det er riktig og nødvendig å bremse åpningen av samfunnet m år smitten øker, men smitten øker på bakgrunn i en risikofylt åpning av samfunnet mot utlandet som regjeringen selv har initiert. Det var regjeringens valg og prioritering. Da blir det vanskelig å forstå at aktiviteter som er sunne og smittefrie, og som har lagt ned betydelig dugnadsinnsats mot smitte i snart et halvt år, må holde stengt, mens regjeringen bremser litt på åpningen av utrygge arenaer, og fortsatt holder grensene åpne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse