Annonse
Det er ganske unikt at et helt journalistkorps mener at vi i utgangspunktet skal brette ut det vi har av manglende informasjon og legge det til spott og bedømmelse, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til NRK denne uka. Foto: Forsvaret.

Frank Bakke-Jensens forvirring

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har denne uken demonstrert for hele Norge at han har vanskeligheter med å forstå pressens rolle i et åpent samfunn. Uttalelser han kom med i forbindelse med fregatten KNM Helge Ingstad, og det som har blitt et av norgeshistoriens mest omtalte havari, har vakt oppsikt.

– Jeg finner det ganske merkelig at vi plutselig i Norge mener at vi skal hoppe over Havarikommisjonen, og mener at vi skal hoppe over politiets etterforskning. Det er ganske unikt at et helt journalistkorps mener at vi i utgangspunktet skal brette ut det vi har av manglende informasjon og legge det til spott og bedømmelse, sa han for åpent kamera til NRK.

Han argumenterer altså for at pressen skal slutte å kreve svar fra Forsvaret i saken, men heller vente til havarikommisjonens granskning av ulykken er klar.

I et TV-intervju hos NRKs Fredrik Solvang forsøker Bakke-Jensen å forklare hva han egentlig har ment, uten at det er særlig flatterende. Det kan tolkes som om statsråden mener flere motstridende ting på samme tid. Bakke-Jensen tar flere språklige piruetter rundt seg selv. Men i kjernen av forvirringen står det fast at han mener pressen “må vente på havarikommisjonen”.

Når et fartøy til fire milliarder kroner kolliderer med et tankskip er det både nødvendig og riktig at pressen gransker årsaksforhold fra dag en.

De opplysningene som torsdag ble kjent via havarikommisjonen understeker dette ytterligere.  Vi har å gjøre med en fregatt i det norske forsvaret som ikke har kunnet skille et tankskip på kollisjonskurs med en stasjonær gjenstand på land.

Vi har en rekke historiske erfaringer i Norge for at Forsvaret har tåkelagt ansvar og lagt lokk på opplysninger som burde og skulle vært delt med offentligheten. På bakgrunn av dette burde alle forstå at en pågående og fri presse er en demokratisk sikkerhetsventil.

Å vente lydig på offisielle redegjørelser fra kommisjoner, forsvarsdepartementet eller politiet, er ikke pressens rolle i fritt samfunn.

At en norsk forsvarsminister ikke er i stand til å etablere dette som et ugjendrivelig prinsipp i Norge, er ikke bare oppsiktsvekkende. Det er direkte trist.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse