Annonse
Våren 2016 vendte Ap skole-Norge ryggen da de gikk sammen med Høyre og Frp for å innføre en fraværsgrense, skriver Kristian Fagerli Gundersen i AUF.

Fraværsgrensa: Av og til burde ikke motsetninger møtes!

Uansett hvem du er, hvor du kommer fra, hva du tror på, om hudfargen din er gul, blå, orange, svart, hvit eller grønn så har det alltid vært plass til deg i den norske skolen som er basert på nemlig det sosialdemokratiske, der vi yter etter evne og får etter behov.

Som de aller fleste vet er bakgrunnen for det nye fraværsreglementet som nå er innført at nåværende kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen ønsket å ha en klar regel og en klar grense som ikke bare skulle begrense utgifter og gjøre noe med det store frafallet i den videregående skolen, nei det skulle til og med gi elevene motivasjon til å gå på skolen, de skulle få en ny glød. Akkurat den siste delen synes jeg er en smule merkelig, fordi hvordan skal det kunne ha en avslappende effekt og attpåtil gi elever motivasjon til å komme på skolen å gjøre arbeidet sitt på en god måte når de vet at om de er så uheldige å forsover seg dagen etter så kan det være like før de mister vurderingen i det faget som de hadde denne morgenen.  

Dette er en veldig simpel fremstilling og forklaring av hvorfor en fast fraværsgrense ikke fungerer. Alle kan forsove seg. Det er noe de fleste enten har gjort eller kommer til å gjøre, sannsynligvis flere ganger, uten at de hadde noen intensjon om å ikke dra på skolen denne dagen. Men dersom du forsover deg og med det ikke rekker skolens første time så vil en av «fraværstimene dine» være brukt opp. Det har ikke tidligere vært gyldig fravær å forsove seg, det er det ikke nå heller.  Men konsekvensene nå kan være din karakter i et fag, din motivasjon til å gjøre det bra i de resterende fagene, din motivasjon til å komme på skolen å da sist men ikke minst dersom all annen motivasjon er borte så vil motivasjonen til å fortsette på skolen også etter all sannsynlighet ødelegges fullstendig og med dette vil vi se at prosentandelen av elever som dropper ut vil øke dramatisk, og dessverre så vil det i mange tilfeller ha startet med en enkel ting som at de sov for lenge om morgenen.  

Hvor mange ungdommer kan lese dette og fremdeles tenke «Ja, Høyre er partiet for meg!  De har en virkelig flott skolepolitikk og de setter trivselen og de unges helse og velvære i fokus»?

Jeg tror dette antallet er noe redusert, men på en andre siden så har vi Arbeiderpartiet som i en årrekke har vært en bauta i det sosialdemokratiske Norge, partiet har holdt hele stortinget litt mer mot venstre enn noen av de kanskje ønsket selv. Arbeiderpartiet har vært et parti å stole på, som ordner opp og som tar kontroll i alle slags situasjoner, selv når de ikke har hatt regjeringsmakt og da ikke har hatt noe ansvar som helst for hva som skjer i Norge med blant annet: eldreomsorgen, kollektivtrafikken, jernbanen, finanskrise, miljø, olje og gass men ikke minst skolepolitikken så har Arbeiderpartiet vært partiet som gikk foran som et godt eksempel, de har vist oss hvordan vi skaper en skole for alle. Hvordan alle landets barn og unge skulle ha en plass i skolen uansett hvem du er, hvor du kommer fra, hva du tror på, om hudfargen din er gul, blå, orange, svart, hvit eller grønn så har det alltid vært plass til deg i den norske skolen som er basert på nemlig det sosialdemokratiske, Der vi yter etter evne og får etter behov.  

Men denne rollen ønsker tydeligvis ikke Arbeiderpartiet å jobbe videre på, våren 2016 vendte Ap skole-Norge ryggen da de gikk sammen med Høyre og Frp for å innføre en fraværsgrense. Da partiet som er symbolet på likestilling og inkludering stemmer for en regel som stenger våre aller svakeste ute av skolen så vet jeg ikke lenger hva dette partiet er for meg. Fordi dersom dette er resultatet av et samarbeid mellom tre ellers veldig motstridende partier så kan jeg bare si det klart, og bruke denne saken om et godt eksempel: Av og til burde ikke motsetninger møtes!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse