Annonse
KAN FÅ PRIS: Ambulansearbeiderne Maja Oskal og Maja Lauritsen har vært sentral i NRK-suksessen "113", som nå er nominert til Gullruten. Foto: Ingun A. Mæhlum

Fremragende TV-miljøer

Det er godt å se at filmfolk i vår egen landsdel lykkes så overmåte godt med å dokumentere vår egen samtid, slik at den når frem til et bredt nasjonalt publikum.

To Tromsø-produksjoner er nominert til årets Gullruten i samme kategori. Gullruten er en årlig prisutdeling for den norske TV-bransjen og deles i år ut i Bergen den 11. mai

Den tromsøbaserte filmskaperen Fritjof Kjæreng har blitt nominert for sin serie «Reindrømmen» på NRK, mens redaksjonen i NRK Troms kan få prisen for «113», også den vist på NRK.

«Reindrømmen» er både interessant og underholdende. Serien belyser hittil ukjente forhold og motsetninger internt i det reindriftssamiske miljøet, mellom ulike driftsenheter, mellom eldre og yngre reindriftsutøvere.

Det er uvanlig å se dette utspille seg for åpent kamera, men det er nødvendig og forløsende med denne type åpenhet. Det tjener i alle fall det samiske samfunnet selv på.

Derfor er dette en viktig dokumentar. Den kommer tett på utøverne, ikke minst fordi Kjæreng våger å komme med et blikk utenfra på det samiske.  

Samtidig løfter han frem hvordan ytre press fra storsamfunnet, ikke minst vindkaftutbygging, berører den aller viktigste samiske tradisjonsnæringen.

Serien «113» om det akuttmedisinske miljøet i Tromsø er også en suksess, og fra Marienlyst i Oslo vanker det mange godord om TV-miljøet i Tromsø. Det er en fin fjær i hatten for redaksjonssjef Tone Lein og hennes medarbeidere.

Det er allerede snakk om en oppfølger, og det er vel liten tvil om at råmaterialet finnes i rikt monn. Her er det muligheter for mer autentisk og virkelighetsnært TV ved hjelp av både pasientene og ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

En interessant tilleggsdimensjon med «113» er at den griper rett inn i en aktuell diskusjon om akuttberedskap i nord. På samme tid leverer serien en rekke begrunnelser for å beskytte de bokstavelig talt livsviktige funksjonene ved den nordnorske universitetsklinikken i Tromsø.

Vi gratulerer med nominasjonene, som understreker at Tromsø og Nord-Norge har miljøer innenfor TV-produksjon som holder meget høy kvalitet. Det gjelder både journalistisk etikk, dramaturgi og billedbruk. Det er godt å se at filmfolk i vår egen landsdel lykkes så overmåte godt med å dokumentere vår egen samtid, slik at den når frem til et bredt nasjonalt publikum.

NRK oppretteholder på denne måten sin forpliktelse til å fortelle historier fra hele Norge, til hele landet. Og det skjer uten å vedlikeholde mytedannelse og stereotypier om vår egen nordnorske landsdel.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse