Annonse
STYRER STORFYLKET: Fylkesrådet i Troms og Finnmark samlet. Fra venstre: Bjarne Rohde (SV), , Bjørn Inge Mo (Ap), Kristina Hansen (Ap), Anne Toril Eriksen Balto (Sp) og Karin Eriksen (Sp). Foto: Lars Åke Andersen

De sier de vil bygge og rive et hus på samme tid. Hvordan skal de få det til?

Tiltredelseserklæringen fra de politiske lederne i Troms og Finnmark bærer preg av spagaten de har satt seg selv i.

Fylkesrådet i Troms og Finnmark har levert sin tiltredelseserklæring.

Den ble presentert av fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) i Tromsø tirsdag. Det er ingen overdrivelse å se at det er en svært ambisiøs ønskeliste. Som er full av gode tiltak der de fleste ikke er realistiske. De kommer i tillegg i helt uprioritert rekkefølge.

Mange av tiltakene er også svært dyre. For eksempel felles gratis frokost for alle elevene i videregående skole.

Troms og Finnmark har 9000 elever. Hvis man legger til grunn at hver eneste frokost vil koste 15 kroner (som er et beskjedent anslag) fordelt på 190 skoledager, vil prisen havne på 26 millioner kroner per skoleår.

Det er svært mye penger for en fylkeskommune som nylig har servert svært alarmerende økonomiske prognoser. De er kombinert med høylytte protesterer mot mangelfulle overføringer og underfinansiering av nye oppgaver fra Staten.

Fylkeskommunens eget regnskap er heller ikke er lystig lesning. Begge fylkene går inn ekteskapet med stor lånegjeld.

Å bruke 26 millioner kroner på skolefrokoster, kan akkurat i en slik sammenheng bli oppfattet som unødvendig luksus.

Det er sannsynlig at denne mangelen på fokus og tydelige, ansvarlige prioriteringer skyldes at fylkesrådet i praksis har utnevnt seg selv til et avviklingsstyre.

De bruker enhver anledning til å understreke at reversering er deres viktigste sak. Allerede denne uka vedtar nemlig fylkestinget å sende en søknad til kommunaldepartementet om å oppløse storfylket.

Det speiler det styringspartiene Ap, Sp og SV har lovet sine velgere på forhånd. De ønsker å holde sine løfter og er under press fra aksjonister i Finnmark. Samtidig har politikerne skapt ekstremt dårlige arbeidsforhold for de ansatte som nå arbeider i prosjektgrupper for å slå sammen fagområder i fylkene.

For det er vanskelig å tro på at man både kan bygge og rive et hus samtidig. Da er det også naturlig at man ikke anstrenger seg for å lage tydelige politiske prioriteringer. I stedet velger man minste motstands vei og lager en lapskaus der man sier man vil gjøre absolutt alt.

Det er ikke særlig troverdig. Men det speiler den ulykkelige situasjonen Troms og Finnmark er kommet i. Med den tvangsreform ingen av fylkene ønsker, og som et flertall av politikerne ikke har noe helhjertet forhold til.

Og når regningen for en eventuell reversering kommer på bordet, er det store spørsmålet om partiene står ved sine løfter.

De siste månedene er det brukt store beløp på å forsøkte å organisere Troms og Finnmark som en felles enhet.

Med varierende hell, for på mange områder ligger det an til dobbel organisering med de økonomiske konsekvensene det får. Nesten ingenting tyder på at reformen vil føre til en effektivisering.

Et talende eksempel er at Troms og Finnmark fylkeskommune har to kommunikasjonssjefer, en for Finnmark og en for Troms.

Og når man slår nummeret til Troms og Finnmark fylkeskommune, får man etter to en halv måneds drift fortsatt beskjed om å trykke en for Troms og to for Finnmark.

Det er et tydelig signal på at fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo har fått ansvar for et barn ingen vil ha foreldreretten til.

Kilder i den nye fylkeskommunen er likevel redd en tilbakeføring til de gamle fylkesstrukturene kan få en høy prislapp, kanskje over 100 millioner kroner. Hvem skal ta regningen? Skolefrokosten blir kanskje det første som ryker.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse