Annonse
FOR DIN SKYLD: Helseminister Bent Høie viser stolt frem det kjempestygge og upraktiske designet på de kommende tobakksproduktene. Æsj, så stygge! Jippi, så stygge! Foto: Vidar Ruud/Scanpix.

Fri meg fra dumheten

Den borgerlige regjeringen ga folket lakrispiper. Nå er det payback time.

Den borgerlige regjeringen ga folket lakrispiper. Nå er det payback time.

Ingen kommer noen gang til å se meg i et fakkeltog mot høye priser på tobakk, alkohol, fet mat, brus, sukker, salt eller andre unødvendige og usunne varer. Det skal atskillig mer til, og det skal helt andre tema til for å riste meg ut av sofaen.

Det er derimot ikke det samme som at jeg bejubler alle tiltak der målet til slutt er å gjøre oss sunnere og leve noen ekstra år. Jeg tror ikke på evig liv, og jeg tror sannelig heller ikke at et liv som varer under 100 år er å anse som mislykket.

Derfor er jeg for å kunne ta noen personlige valg, ikke minst valg til å velge feil, altså til å velge det som av og til gir meg nytelse, med de helsemessig negative konsekvensene det eventuelt måtte gi meg. Eller «frihet til å velge», som deler av det politiske Norge så fint kaller det.

Jeg har virkelig ikke vært enig i alle tiltak som er rettet inn mot nordmenns helsevaner, eller uvaner, men jeg skjønner at staten har et ansvar. Og jeg skjønner at man må legge visse føringer.

Jeg ser at Røykeloven har fungert. Og den tok utgangspunkt i noe viktig, nemlig at hensynet til de som ikke røyker skulle ivaretas. Så langt, så bra.

Problemet med tobakksprodukter, og de skadene bruken av det påfører den enkelte, er at man tydeligvis bare skal godta alle statlige inngrep, uansett hvor usaklige, virkningsløse eller ekstreme de er.

Her har den politiske venstresida vært de mest ivrige, som blant annet har gitt dumme utslag som forbud mot salg av lakrispiper og sjokoladesigaretter. I tillegg er alt av tobakksvarer nå gjemt bort fra hyller i kiosker og butikker, så ingen kan se dem.

Men nå kommer de borgerlige partiene halsende etter. «De sa vi ikke kunne være like ekstreme. Ha! Nå skal vi jaggu vise dem!».

De produktene vi nå ikke lenger kan se før vi har gått til en disk og bestilt og kjøpt dem, skal altså helseminister Bent Høie i tillegg gjøre stygge å se på. Og de skal være upraktiske.

Kortversjonen: Snusboksene og sigarett/tobakkspakkene skal alle pakkes inn i nøytrale, standardiserte pakker uten de forskjellige merkenes logo. Pakkene skal alle ha fargen Pantone 448 C, en gusjegrå-grønn blanding (se bildet fra pressekonferansen; det er et under at Høie i det hele tatt klarer å holde i eskene uten ildtang).

I tillegg foreslås det i helsedepartementets høringsforslag at man skal forby dagens snuslokk, der man nå kan legge gamle brukerdoser av det legale knarket, primært for å unngå søppel i gatene, på kafeer og hjemme hos folk.

Herregud. Fargekoder! Det hele er knapt til å tro. Selv ikke STASI – i kreativt samarbeid med Dusteforbundet, Supperådet og «Norsk forum for platte revynumre» – hadde klart å koke opp noe like regeldetaljert og ekstremt.

Og disse forslagene kommer altså fra de samme menneskene som angivelig er ideologisk opptatte av å la folk flest få bestemme mest mulig i sine egne liv. Hadde forslagene kommet fra en rødgrønn regjering, ville sannsynligvis kommentarfeltene tatt fyr. Nå er det mest humring og vitsing.

Men det ligger et alvor her, og det er at det må finnes en eller annen maksgrense et sted for hva vi skal godta av statlig innblanding. For, som man av og til skal tenke, hva blir det neste?

Hva med godteri, potetgull, sjokolade, brus, iskrem, sukker, smør og salt? Bør man også vurdere å legge slike produkter i gusjegrå/grønn emballasje med formanende helseadvarsler i krigstyper trykket på pakningene?

Og hva med alkohol? Hvor ligger logikken i at snus, som mange helseeksperter og objektive forskere sier at hjelper masse nordmenn med å kutte røyk, skal demoniseres fra staten, samtidig som man selger vin, øl og sprit fra hele verden, tappet i de lekreste flasker og forpakninger?

Sprit, altså. Flytende væske som tar fyr, ment for å gi smaksnytelse, men som også kan skape moralsk forfall, utløse personlighetsforstyrrelser, psykoser og masse sosialt slagg når det helles inn i kjeften og ned i innvollene våre, er greit.

Man får sågar selge det i stilige flasker uten pant. Men altså ikke et lokk for å oppbevare gamle brukerdoser med livsfarlig snus.

Eller, forresten, ikke si til noen at jeg sa det. For da kommer dét også. Samt påbud om å ha på seg støvler når det regner, lue over ørene når det er kaldt, smekk når man spiser middag og makskvoter om hvor mye julemat, påskemarsipan og softis du får lov å innta innenfor et visst antall dager. 

Vi skal selvsagt både le og riste på hodet av slikt, men en dag kommer vi også dit, hvis ikke setter foten ned og sier at nok er nok. At noe er sunt og – rent medisinsk teoretisk – får oss til å leve lenger, er ikke noe vi automatisk skal applaudere.

For bak denne haugen av fornuft, gode intensjoner og omtanken for folk flest, ligger det en trussel mot friheten til å ta egne valg, og et samfunn der gleder, nytelser og det å ta noen sjanser og gi litt faen kveles av et altoverskyggende krav om å være kjernesunne til enhver tid.

Det er ikke noe forlokkende i det hele tatt. Noen gale valg må hver og en av oss få lov å ta på egen hånd, og det bør verken snusfornuftige sosialister, velmenende sosialdemokrater, pietistiske kristne eller en snerpen fløy av det borgerlige få for stor kontroll over. Dét er fali' det!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse