Annonse
Vi er glad for å bo i Tromsø, i en by som flagget på halv stang med regnbueflagget etter massakren på 49 mennesker på et homosted i Orlando tidligere i juni, i en kommune som holder på å utarbeide en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Foto: Inger Præsteng Thuen

Frihet til å elske den du vil

Brødtekstbilder: 
Brevene viser at intoleranse, homofobi og menneskefiendtlige holdninger spirer og gror.
Brevene er en viktig vekker om at kampen for retten til å være den man er og retten til å elske den man vil fortsatt er aktuell.

Den siste uka har vi alle mottatt anonyme brev fra en person som ber for oss og som håper å åpne øynene våre med avisutklipp og henvisninger til bibeltekster. Fordi vi lever i synd og fordi Jesus visst nok hater det vi gjør. Denne personen ønsker å gi oss informasjon om at livene vi lever, ikke leves “rett” fordi vi er homo. 

Poststemplet på konvoluttene er utydelig og avslører ikke hvor avsenderen bor, men datostemplet viser at brevet ikke har reist langt og at det derfor ikke er langt mellom personen som ber for oss og postkassene våre. Vi opplever ikke disse brevene truende og har derfor valgt å ikke politianmelde det. Derimot er det en påminnelse, i sirlig løkkeskrift svart på hvitt, på hvor viktig jobben vi gjør er for å skape et mer åpent og inkluderende samfunn. Et samfunn hvor alle kan føle at de kan leve det livet de selv velger.

Som tillitsvalgte i FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og Skeiv Ungdom, har vi valgt å være både åpne og synlige homoer. Vi er synlige for 16-åringen som blir mobbet av medelever på skolen sin for å være den hun er, fordi 7 av 10 homofile og bifile elever rapporterer at de blir mobbet for kjønnsuttrykket sitt eller legningen sin. Vi er synlige for 20-åringen som har motet seg opp til å fortelle foreldrene sine at han er homo mens han er hjemme på sommerferie og vi er synlige for foreldrene hans, slik at de kan se at fremtidsdrømmene de hadde for sønnen sin kan være de samme. Vi er synlige for alle sammen fordi vi tror alle har godt av et samfunn hvor det er litt rausere å være menneske. Hvor takhøyden er ekstra høy og hvor hjerterommet er stort, et samfunn hvor ingen skal føle at de er mindre verdsatt på grunnlag av den de elsker.

Samtidig viser disse brevene at intoleranse, homofobi og menneskefiendtlige holdninger spirer og gror. Vi vet at homo er et av de mest brukte skjellsordene i norsk skole, vi vet at blant personer som bryter med kjønnsnormer og heteronormativeten er det en høyre andel som sliter med psykisk helseplager sammenlignet med befolkningen forøvrig, og vi vet at flere medlemmer i KrF meldte seg ut fordi deres leder, Knut Arild Hareide, valgte å gå i paraden under Oslo Pride.

I dag er homofili forbudt ved lov i 75 land, og i flere av dem straffes homofili med døden eller livstid i fengsel. Retten til å være den man er og retten til å elske er ingen selvfølge for mange mennesker rundt om i verden som daglig opplever grove menneskerettighetsbrudd. Det å motta anonyme brev som forteller oss at det eneste riktige er at mann og kvinne finner sammen i ekteskap, er en viktig vekker om at kampen for retten til å være den man er og retten til å elske den man vil fortsatt er aktuell.

Vi er glad for å bo i Tromsø, i en by som flagget på halv stang med regnbueflagget etter massakren på 49 mennesker på et homosted i Orlando tidligere i juni, i en kommune som holder på å utarbeide en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. En by som er stor og liten på samme tid, som har plass til alle. Brevene som har kommet i uka som gikk viser likevel at det finnes grums i samfunnets kriker og kroker. Grums som vi trenger hjelpe til å eksponerer og få frem i lyset. Hver gang du hører noen bruke homo som skjellsord eller når noen litt sleivete vitser om andres kjønnsuttrykk trenger vi at du sier ifra, at du bidrar til å gjøre rommet for alle mennesker litt større og at du gjør det litt tryggere for alle å være seg selv. Disse anonyme brevene gir oss ny giv til å fortsette jobben med å skape et åpent og inkluderende samfunn for alle.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse