Annonse
Både statsminister Erna Solberg og kulturminister Linda Hofstad Helleland bidro som frivillige under ungdoms-OL på Lillehammer.

Frivilligheten – viktig for fellesskapet

Åpner du aviser eller sosiale medier i påsken får du inntrykk av at hele Norge reiser til fjells, til varmere strøk eller på familiebesøk. I høytider og ferier som denne, er vi helt avhengig av deg som er frivillig – uten deg hadde vi ikke hatt et så raust, varmt og inkluderende samfunn.

Så om du har tatt påskeferie, eller selv jobber frivillig i påsken: Din innsats er viktig, den blir sett og anerkjent i påskehøytiden, og på alle hverdager ellers i året.

Norge er et godt land å bo i. Når vi topper FNs levekårsstatistikk år etter år, skyldes ikke det bare at vi har en trygg og god økonomi i forhold til resten av verden. Årsaken er i at vi også har et levende sivilsamfunn med en sterk ideell og frivillig sektor.

Mange av dere som valgte påskefjellet i år vet hva jeg snakker om. Langt ute på vidda finner vi preparerte løyper, skistuer med Kvikklunsj og appelsiner, og frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp i slalåmbakken. Med godt humør legger de ned en frivillig innsats, ikke bare for vår sikkerhet, men for å skape den gode, trygge påskestemningen. Hverdagsheltene finner vi også i norske fjellkirker eller sjømannskirke i utlandet, der påsken er høysesong for både religiøse og sosiale aktiviteter. 

Også bypåsken har sine frivillige hjelpere. Ensomhet er en av vår tids store utfordringer. For noen kan det føles vanskelig å være den som ikke har planer når alle andre reiser, eller skal besøke familie og venner. Også de som har mange venner kan føle seg alene. Ensomhet er vanskelig å snakke om, men frivillige organisasjoner har åpne lytteposter og møteplasser fylt av medmenneskelighet – også når resten av samfunnet synes stengt. I påsken for et par år siden lanserte Røde Kors “Byvettreglene”. En av dem lød: Oppsøk en venn i tide. Det er en skam å snu ryggen til. Det synes jeg er en god leveregel for oss alle, uansett årstid.

For det er ikke bare i høytidene at frivilligheten er viktig. Den norske redningstjenesten er en nasjonal dugnad, med høy profesjonalitet og kompetanse blant de frivillige. Under flom og ekstremvær stiller hele lokalsamfunn opp for mennesker i dypt fortvilelse, når de trenger det aller mest. Landet rundt bruker mer enn 200 aktive klatrere fritiden sin på å ta del i redningsaksjoner i fjellet. I kulturlivet er det stort frivillig engasjement - og ikke minst er idretten bygget på lagarbeid, dugnadsånd og frivillig innsats.

Under Ungdoms-OL på Lillehammer fikk jeg muligheten til å være frivillig, sammen med mine kollegaer i regjeringen og 3000 ildsjeler og frivillige. Norsk dugnadsånd er ikke bare noe å være stolt av. Den redder liv, og betyr mye for helsa og trivselen vår. Idrett og frivillighet binder oss sammen, og har en unik evne til å bygge bånd mellom mennesker på tvers av kulturelle og religiøse skillelinjer.

I år sendte jeg en liten påskehilsen til Røde Kors og Norsk Folkehjelp for å takke for innsatsen de gjør. Frivillige i lokalsamfunnet vet best hvor skoen trykker, de kjenner nærmiljøet og trår til både ved triste og gledelige anledninger. Så om du har tatt påskeferie, eller selv jobber frivillig i påsken: Din innsats er viktig, den blir sett og anerkjent i påskehøytiden, og på alle hverdager ellers i året.

Takk for det du gjør for fellesskapet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse