Annonse
Frode Berg holder pressekonferanse på Radisson Park Inn Hotel Gardermoen. Berg ble benådet etter å ha sittet fengslet i Moskva siden desember 2017 siktet for spionasje i Russland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Frode Berg-saken: En overveldende seier til Russland

Saken skader norsk etterretning både eksternt og fra interne krefter, skriver pensjonert generalmajor Kjell Lutnes.

Her vil russerne trykke ordføreren og andre til sitt bryst som sannhetsvitner for Norges «russerfobi».

Frode Berg er nettopp benådet og løslatt fra russisk fengsel, der han sonet en dom for spionasje på 14 år. Og det store spørsmålet er hvem – Norge eller Russland – som skåret den største politiske seieren. Det gikk som det måtte gå – russerne stakk av og stikker av med en stor propaganda- og sikkerhetspolitisk seier.

For det første er og blir den norske – og for den saks skyld alliert – etterretning meget marginalisert og skadelidende. Under rettssaken i Moskva oppga FSB og russisk etterretning et større antall personer i Norge (Kirkenes) som tilhørte norsk etterretning. Russerne avslørte dermed sin egen gode oversikt over norsk etterretning, noe en ville tro de tapte på. Men det vil skremme norsk etterretning og PST til en intern jakt på russiske infiltratører i egen organisasjon. Men enda viktigere er at de navngitte personene vil være «døde» personer for etterretningstjenesten. Og det tar lang tid å bygge opp et nettverk av etterretningsfolk som jobber ubemerket og naturlig i nærmiljøet og i naturlige samarbeidsorganisasjoner med russerne. Russerne tar det for gitt at folk fra andre lands samarbeidsorganisasjoner består av spioner og sikkerhetsfolk. På seg selv kjenner en andre. Se blant annet «Putin – mannen uten ansikt» av Masha Gessen og «Veien til ufrihet» av Timothy Snyder.

I tillegg hjelper og forsterker norsk presse, spesielle eksperter – inkludert ordfører Rune Rafaelsen – den negative og «ulovlige» aktiviteten til etterretningstjenesten, når de så sterkt kritiserer norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk og etterretningstjenestens bruk og misbruk av «uskyldige» medborgere til spionoppdrag. Her vil russerne trykke ordføreren og andre til sitt bryst som sannhetsvitner for Norges «russerfobi».

For det tredje vil den dominerende pressen forsterket av russiske sympatisører, FSB, GRU og influensere (infiltratører) fordømme etterretningstjenesten for utidig innblanding i norsk utenrikspolitikk. EOS og sentrale politikkere, hovedsakelig fra venstre siden, vil ytterligere vingeklippe etterretningstjenesten. Det blir som statsminister Gerhardsen uttrykte det etter U-2 affæren, der han, beklagelig nok måtte innrømme at det eksistert spionasje. Nesten underforstått av Norge ikke drev med sånt. Se NRK/AP tilsvar til SVT dokumentar «Spionen som aldri kom» fra 1973.

I etterretningskretser, her og ikke minst i andre land, er det naturlig og riktig å ikke oppgi oppdragsgiver, da det vil vanskeliggjøre arbeidet til motparten med å finne bakmennene og nøste opp organisasjon og operasjonsmønster. Dette gjør at en agent, vitende eller ikke om sin organisatoriske tilhørighet, blir overlatt til seg selv. Innholdet i selve begrepet spion, agent eller etterretningsperson er helt avhengig av den enkeltes forutsetning og holdning til aktiviteten. Spion er som regel negativt ladet i Norge, men ikke i andre land.

Litt overraskende var det å høre fra Frode Berg at han endret sin holdning til russerne – og ikke minst FSB – etter å ha lest Øystein Bogens bok, «Russlands hemmelige krig mot vesten». Interessant at han i det hele tatt fikk lese den i russisk fengsel. Men enda mer bemerkelsesverdig er det at innholdet tydeligvis overrasket han. Denne kunnskapen burde han ha tilegnet seg for lenge siden, under sitt langvarige samarbeid med russerne (les FSB).

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse