Annonse
Per Willy Amundsen og Frp sliter med oppslutningen i Troms.

Frp i motvind i nord

Frp må også stå til ansvar for regjeringens kommune- og regioonreform, og stiller dermed med dårligere kort i sentraliseringsdebatten, der Senterpartiet så langt er den store vinneren i Nord-Norge.

For Høyre og Frp er den siste meningsmålingen i Troms lite lystig lesning. I sum går de to regjeringspartiene tilbake 11,5 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg.

Utviklingen bør være mest urovekkende for Frp, som faller 6,6 prosentpoeng siden valget i 2013 og 4,5 prosentpoeng siden forrige Infact-måling i Troms i juni.

I dag sier 13 prosent av velgerne i fylket at de vil stemme på Per-Willy Amundsen og co. Ved stortingsvalget i 2013 fikk Frp 19,6 prosent av stemmene, og var tredje største parti i fylket med klar margin.

Regjeringspartner Høyre, som gjorde et godt valg i Troms i 2013, var bare 2,7 prosentpoeng bedre den gang. Troms var nest beste Frp-fylke på landsbasis ved forrige stortingsvalg, og Tromsø var nest beste storby for Siv Jensen og co. I tillegg gjorde Frp det godt i flere av kommunene i Troms i 2013.

Frp har i det hele tatt hatt en sterk posisjon i Troms over mange år, og hadde så sent som i 2009-2013 to representanter fra Troms på Stortinget. På siste måling har Senterpartiet passert Frp, med et forsprang på 2,7 prosent av stemmene.

Selv om mye fortsatt kan skje med en drøy måned igjen til valgdagen, er det lite som i øyeblikket tyder på at Troms Frp klarer å kopiere 2013-resultatet. I skrivende stund står kampen om å sikre det siste sikre mandatet i Troms.

I øyeblikket er det SV og Torgeir Knag Fylkesnes som puster Per-Willy Amundsen tettest i nakken. 2.643 velgere i Troms skiller Amundsen og Fylkesnes slik situasjonen er nå, ifølge Infact.

Det er trolig flere forhold som kan forklare situasjonen Frp befinner seg i. For det første er Øyvind Korsberg ferdig etter 20 år på Stortinget, og han vil følgelig ikke være aktiv i valgkampinnspurten.

Korsberg ville, med sin lange erfaring og tilhørighet i Tromsø, trolig kunne bidratt med verdifulle stemmer, ikke minst i hjembyen Tromsø. Nå er det justisminister og førstekandidat Per-Willy Amundsen fra Harstad som blir den viktigste stemmesankeren.

Amundsen er på sin side en enda tydeligere talsmann for klassiske Frp-verdier på innvandring og klima. Det kan slå begge veier for Amundsen og Frp.

Frps utfordringer blant velgerne i Troms kan også forklares med regjeringsslitasje. For Frp, som historisk sett har bygget mye av sin posisjon som et tydelig opposisjonsparti, er det neppe en fordel å gå inn i en valgkamp som regjeringsparti.

Når Per-Willy Amundsen reiser Troms rundt på stemmesanking må han, i motsetning til tidligere, svare for regjeringens politikk de siste fire årene.

Frp må også stå til ansvar for regjeringens kommune- og regioonreform, og stiller dermed med dårligere kort i sentraliseringsdebatten, der Senterpartiet så langt er den store vinneren i Nord-Norge.

En kontroversiell fiskeripolitikk, med fiskeriminister Per Sandberg i spissen, har heller neppe vært en velgermagnet i en del av landet hvor flertallet bort langs kysten.

Mye kan fortsatt skje fram til valgdagen 11. september, både for Frp og de andre partiene. På de nasjonale målingene er det jevnt mellom de to blokkene. I prinsippet kan ett mandat, også fra Troms, avgjøre hvilken regjering vi får fra høsten av.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse