Annonse
DALENDE KURVE: Siv Jensen og Sylvi Listhaug har flere utfordringer foran partiets landsmøte til helgen. Foto: NTB Scanpix

Frp i motvind

Partiet har oppsiktsvekkende raskt mistet eierskap til det som var en vinnersak.

Frp er svekket på meningsmålingene foran årets kommunevalg. Partiet som nå møtes til landsmøte, sliter på flere fronter. En ting er alle skandalene som har rammet dem på løpende bånd med Iran-reiser, sex-skandaler, fiktive reiseregninger og avgangen til Wara og Listhaug fra posten som justisministre. Problemene kommer også til syne i innvandrings- og integreringspolitikken. Her har Arbeiderpartiet lagt ned et stort stykke politisk arbeid og strammet inn sin profil. Det har dermed blitt stadig vanskeligere, for ikke å si umulig, for Frp å trekke sitt trumfkort og hevde at de er strengere enn alle andre i innvandringspolitikken.

Innvandringspolitikken har falt nedover på velgernes dagsorden ettersom Norge nå tar imot færre asylsøkere enn på mange år. Det har satt Frp i en skvis. På landsmøtet forsøker man likevel å gjøre innvandring til en hovedsak. Der kommer det en rekke nye forslag om innstramminger, som i sum skaper inntrykk av et parti som nå roter aller nederst i verktøykassa. Det hører for eksempel ingen steder hjemme å foreslå dobbel straff i deler av landet med stor innvandringsbefolkning.

Dette er et tulleforslag. Frp vet selvsagt at det er umulig å skaffe flertall for forslag som bryter fundamentalt med rettstatens prinsipper. Det må være lik straff for like forbrytelser, og likhet for loven uansett hvor du kommer fra og hvilken bakgrunn du har.

I spørsmålet om å hente hjem Syria-barna og deres foreldre, ser vi at Frp er i konflikt med både sine regjeringspartnere KrF og Venstre, og sin egen ungdomsorganisasjon FpU. Syriabarna er en sak som har potensiale til å sprenge regjeringen fra innsiden.  

I distrikts- og samferdselspolitikken er det også trøbbel for Frp. Frp har i regjering blitt garantisten for hardhendt sentralisering. Frp virker stadig mindre lydhøre overfor befolkningen i distriktene. Jon Georg Dales arroganse i spørsmålet om postdistribusjon er et slikt eksempel. I tillegg har det kommet bompenger på løpende bånd, noe som er en hodepine for partiet ved inngangen til et kommunevalg. I Tromsø ser vi partiets dobbeltkommunikasjon på området. I Stortinget stemmer Frp for bompenger, men lokalt forsøker kandidatene å profitere på motstand mot det Frp gjør i regjering.

Den relativt store oppslutningen rundt nei til bompenge-partier i Stavanger, Bergen og Tromsø tyder på at velgerne mener Frp’s troverdighet er svekket. Partiet har oppsiktsvekkende raskt mistet eierskap til det som var en vinnersak. Dersom Frp ønsker å endre finansieringen av veier i Norge, hvorfor har de ikke gjort noe med det etter å ha hatt samferdselsministeren i snart seks år?

Det har blitt stadig enklere å avsløre når Frp driver opposisjonspolitikk mot egen regjering. Frp har måttet inngå mange kompromisser siden 2013, og slitasjen er nå tydelig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse