Annonse

Frp-keisernes nye klær

For hver uke som går, dukker det nemlig opp stadig mer lettkledte Frp-keisere.

I flere tiår har Frp hatt som hovedstrategi i kampen om stemmene å stemple politiske motstandere som naive og handlingslammet,  særlig hvis de satt i regjering. Frp har slengt rundt seg med nedsettende karakteristikker av politiske motstandere og hånet det de mente var det oppblåste og evneløse byråkratiet i statsapparatet.

Denne respektløse og storkjefta opptredenen har nærmest vært partiets varemerke, og de har vunnet mange velgere som har latt seg lure av det Per Sandberg stolt har kalt «å snakke fra levra».

En av de mer berømte Frp-karakteristikkene er Carl I. Hagens utskjelling av dem han, med billedbruk fra eventyret om «Keiserens nye klær», har omtalt som «vever- og skredderøkonomene i Finansdepartementet». Nå sitter Frp selv i regjering og partileder Siv Jensen innehar posten som finansminister.

Det er ingen grunn til å avstå fra fristelsen til å hente frem historien om keiserens nye klær igjen.  For hver uke som går, dukker det nemlig opp stadig mer lettkledte Frp-keisere.

De er ikke så store i kjeften lenger. Og har heller ingen grunn til det. For mens Siv har sittet som finansminister har milliarder i bompenger rullet inn i statskassen – de bompengene Frp lovet sine velgere de skulle avvikle i en fei hvis de kom til makta. Når Siv har sittet i fire år og velgerne igjen skal gå til stemmeurnene kommer det fortsatt til å være bompenger over hele landet.

Og bompengesaken er langt fra den eneste bløffen Frp har budt frem på billigsalg. Nå skal Mullah Krekar løslates fra fengsel. I TV-studioene kan vi nå beskue fremtredende Frp-ere som blir kledt kliss nakne. For Krekar skulle ut av landet «på dagen» eller plasseres «i forvaring» til utsendelse var klar, for å bruke Siv Jensens egne ord. Hvilket ikke kommer til å skje. For mullahen kommer til å gå fritt omkring.

Det er både pinlig og trist å høre hvordan ledende Frp-ere sitter og vrir seg i medielyset, konfrontert med sine egne uttalelser, mens de beskjemmet prøver å flire bort sannheten. Nå møter de seg selv i døra og får sine egne, enkle løsninger tilbake midt i fleisen.

Et parti som har ført sine velgere bak lyset i så mange saker vil neppe komme kostnadsfritt fra det når stemmene skal telles opp neste gang.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse