Annonse
Fremskrittspartiets førstekandidat i Tromsø, Bjørn Gunnar Jørgensen, har valgt en kompromissløs linje i bompengesaken.

Frp mener alvor

Frps hardkjør i bompengesaken setter Høyre i en skvis.

Det er fristende å betrakte Frp og Bjørn Jørgensens hardkjør i bompengesaken som et forhandlingsutspill. 

Politikk handler jo om kompromisser. Og under normale omstendigheter kunne man se for seg at Jørgensen og Frp vil være villige til å snakke om bompengene etter valget. Og komme Høyre i møte. Men Frp i Tromsø mener alvor i denne saken. Selv om det skulle ende med at partiet setter seg selv helt på sidelinjen i forhold til politisk makt i byen.

Innføring av bompenger er ikke en sak Høyre kan vinne i forhandlinger med Frp etter et valg, i bytte med andre saker. Som for eksempel at Frp gir aksept for de dyre investeringer Høyre ønsker innenfor idrett og kultur.

Ved valget i 2015 fikk Frp 10,8 % av stemmene i Tromsø. Vurderingen i Frp’s ledelse i Tromsø er at en knallhard linje i bompengesaken er helt avgjørende for at partiet skal ha håp om å holde stillingen i byen.

Slitasje etter seks år med Frp i regjering blir også en faktor. Derfor blir vurderingen at det er ekstra viktig å holde på sine kjernesaker lokalt. Et Frp som kan få ansvar for å innføre bompenger i enda ny norsk by, før et kommunevalg, er et mareritt for partistrategene.

Det er dessuten ingen tegn til fortgang i forhandlingene om en byvekstavtale mellom Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Samferdselsdepartementet. Der sitter Frp-statsråden Jon Georg Dale på toppen som statsråd.

Dermed er Høyre i en skvis.  Like før helgen satte Hans Petter Kvaal døren på gløtt, for å komme Frp i møte. Men på sitt årsmøte valgte partiet likevel å love sine velgere at de står fast ved en byvekstavtale som inkluderer bompenger.

Kvaal tapte altså et viktig slag på sin første dag som ny førstekandidat. Det gir grunn til å stille spørsmål ved hans autoritet i partiet.  For å danne en allianse som styrer sammen med Frp til høsten, blir han nødt til å bryte et valgløfte og si nei til byvekstavtale.

Dersom det i sum skulle bli et borgerlig flertall i september, er derfor det mest sannsynlige at Høyre styrer kommunen i mindretall og søker støtte fra sak til sak hos andre partier.

Alternativet er selvsagt at de rødgrønne styrer videre. Men hvis dagens posisjonspartier ikke skulle få rent flertall, må Gunnar Wilhelmsen fri til Venstre, KrF og Senterpartiet for å få et styringsdyktig flertall.

Det virker nå urealistisk å få på plass et styringsdyktig borgerlig samarbeid etter valget om sju måneder. Grunnlaget for en felles plattform mangler rett og slett. Det vil kunne påvirke deler av velgermassene som i dag sitter på gjerdet. Og det kan komme til å ramme Høyre aller hardest.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse