Annonse
ROPER: Frp har alltid snakket i store bokstaver. Men partiet har også vært en bølgebryter mot det helt ekstreme høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frp på seierspallen

Det er nesten så vi bør takke Frp for at de er til.

Da landet plutselig mottok en stigende strøm av flyktninger og migranter, var det ikke plass i det politiske landskapet for noe Pegida eller andre ekstremister. Frp sto i veien.

Frp har den siste tiden opplevd sine største politiske seire noensinne. Etter to år i regjering har de fått bredt politisk gjennomslag for flere av sine omstridte standpunkter i asylpolitikken.

Europas flyktningkrise og sammenbruddet i Sveriges ultraliberale asylpolitikk, har tvunget frem løsninger også i Norge som ingen bortsett fra de hissigste Frp-erne har gått god for tidligere.

Og velgerne er fornøyde, det viser alle meningsmålinger som er kommet i det siste. Gjennomsnittet av alle målingene plasserer Frp likt med det valgresultatet de fikk i 2013, på over 16 prosent oppslutning.

På noen målinger ligger partiet over 18 prosent, og begynner å nærme seg storesøster Høyre. Som en kommentar i Dagens Næringsliv oppsummerte: Frp har kvittet seg med all regjeringsslitasje.

Det er nesten så vi bør takke Frp for at de er til. Partiets posisjon i norsk politikk har hatt en effekt som vi ikke ser i våre naboland, og heller ikke i størsteparten av Europas nasjoner.

Både i Sverige og Danmark har det vokst frem sterke høyreekstreme bevegelser og partier, likedan i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Ungarn med flere.

Frp er et høyrepopulistisk parti men de tilhører ikke denne familien med virkelig høyreekstreme, ofte direkte rasistiske og fascistiske krefter.

I Norge har Frp vært støtdemperen som har hindret vekst for denne typer bevegelser. Da landet plutselig mottok en stigende strøm av flyktninger og migranter, var det ikke plass i det politiske landskapet for noe Pegida eller andre ekstremister. Frp sto i veien.

Det bør alle være glad for.

Et annet aspekt er at regjeringsdeltakelsen i seg selv har moderert Frp. Den noe stemningsbaserte populismen som har fått et tidligere frittgående Frp til å havne ut i politiske utskeielser, har langt større vanskeligheter i møtet med et kompetent og ofte stridig embetsverk i departementene.

Partileder og finansminister Siv Jensen kunne nok bekreftet det om hun hadde villet.

Slik Frp har fungert som bølgebryter mot ekstreme høyrekrefter, fungerer ansvarliggjøringen som regjeringsparti slik at også Frp må moderere seg, og kanskje til og med bli litt klokere i prosessen. 

Det er grunn til å tro at Frp selv er såre fornøyd med seirene de nå har innkassert. I krisens tid har de inntatt seierspallen i norsk politikk.

Da er det kanskje på sin plass å peke på snubletråder som ligger rett foran føttene på de lystige Frp-ere. En av dem er det faktum at de har snakket med flere tunger enn det er plass til i gapet.

Under valgkampen gikk Siv Jensen ut med en innstendig oppfordring til norske kommuner om å nekte å ta imot asylsøkere. Nå ber justisminister Anders Anundsen like innstendig kommunene om å ta imot så mange de bare klarer. Og litt til.

Dessuten vil det snart gå opp for folk og fe i by og bygd, over hele landet, at det er den samme Anundsen som presser stadig nye asylmottak ned over hodet på kommuner og innbyggere. Helt uten å spørre først.

Flyktningkrisen er bare kommet til side 1 i en lang historie. Kanskje får vi en vinterpause nå. Men mange tegn peker mot at denne bølgen langt fra er over, og det vil komme nye i årene som kommer.

Er Frp klar til å ta imot fra regjeringsposisjon?
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse