Annonse
Hvis dette er et soloutspill fra Kanestrøm og Jørgensen vil det ikke være første gang de to bedriver med litt privatpraktiserende politikk. Foto: Torgrim Rath Olsen

Frp-profiler med bompengeultimatum til Høyre

Utspillet fra herrene Kanestrøm og Jørgensen har med dette satt Høyre i en politisk kattepine som bare kan ende med tap, uansett hva de måtte velge.

Hvem blir taperne? Jens Johan Hjort og Høyre? Eller Tromsø Frps Knoll og Tott – Kanestrøm og Jørgensen? Noen av dem må det bli.

Nå går lederen i Tromsø Frp, Bjørn Gunnar Jørgensen, og hans faste våpendrager, Kristoffer Kanestrøm, i strupen på sine tidligere samarbeidspartnere i byrådet som styrte i perioden 2011-2015, Høyre, Venstre og KrF.  De stiller rett og slett et ultimatum om at de samarbeider ikke med partier som vil innføre bompenger i Tromsø. De forsikrer til avisa iTromsø at deres absolutte bompenge-nei ikke lar seg bortforhandle mot makt og posisjoner.

Frps ultimatum innebærer at Høyre må trekke tilbake støtten de har gitt til arbeidet med å få en såkalt byvekstavtale med staten. Den er hjørnesteinen i Tenk Tromsø-prosjektet som tar sikte på å skape en helt ny og moderne trafikal infrastruktur i Tromsø. Betingelsen staten stiller for å gå inn med store penger i dette prosjektet er at det også skal finansieres med brukerbetaling, altså bompenger. Dersom man ikke innfører bompenger går Tromsø kommune glipp av statlige overføringer i flere hundre millioner-klassen, kanskje også et milliardbeløp, og hele planen om en ny samferdselsstruktur må simpelthen skrotes. 

Kan Høyre bli presset til å trekke seg fra Tenk Tromsø-prosjektet og støtte til en byvekstavtale med staten? I så fall vil det største partiet på borgerlig side sitte med svarteper og må ta ansvaret for at planene om en bærekraftig, fremtidig samferdselsstruktur kollapser. Da har Høyre vist seg frem som et vingleparti som ingen kan stole på og vil ha begått en selvskading av episk format.

Dessverre for Høyre innebærer alternativet – at man fastholder samarbeidet med Ap om å få til en byvekstavtale – et farvel til å kunne mønstre en borgerlig koalisjon som kan overta makten i rådhuset etter kommunevalget neste år. Utspillet fra herrene Kanestrøm og Jørgensen har med dette satt Høyre i en politisk kattepine som bare kan ende med tap, uansett hva de måtte velge.

Denne situasjonen vil gi den kommende valgkampen foran kommunevalget i 2019 en helt ny dynamikk. Slik det politiske landskapet har sett ut til nå, ville den styrende venstresidealliansen ifølge meningsmålingene med stor sikkerhet bli kastet ut av rådhuset hvis de siste målingene hadde vært valg. De borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF kunne tatt over styringen med rent flertall i kommunestyret. Men bryter bompengemotstanderne i Frp ut, er drømmen om ny makt til Høyre i Tromsø død og begravet. Et borgerlig styrt Tromsø er nok umulig uten Frps deltakelse.

Så er spørsmålene som må stilles, disse: Har Bjørn Gunnar Jørgensen og Kristoffer Kanestrøm resten av Frp med seg på dette ultimatumet? Har de forankret dette utspillet i partiet? Hva mener for eksempel den mulige ordførerkandidaten til Frp, Bente Holtan Openshaw, om saken? Hvis dette er et soloutspill fra Kanestrøm og Jørgensen vil det ikke være første gang de to bedriver med litt privatpraktiserende politikk. 

Kommunevalget neste høst blir et bompengevalg, fastslår de to. Dersom resten av partiet gir sin tilslutning til denne strategien er det ikke usannsynlig at Frp kan gjøre et kanonvalg om vel ett år. Bompenger er ikke spesielt populært i store velgergrupper.

I mellomtiden sitter Høyre bom fast i den snedige fella som de to Frp-erne har lagt ut. Kanskje står vi foran et aldri så lite jordskjelv i Tromsø-politikken.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse