Annonse
Det gjenstår å se om vi skal oppleve en ny politisk saltomortale av partileder Siv Jensen. Hittil har hun jo vist oss bemerkeselsverdige politiske turnøvelser, skriver Harald Kristiansen. Foto: Scanpix

Politisk saltomortale - eller siste dans på bommen?

Barn med norsk statsborgerskap som vokser opp i fremmede kulturer har også bagasje med seg. Hva de har i sin bagasje når de som voksne vender tilbake til et land som virker fremmed for dem, kan ikke forutsees.

Så er det politiske uværet over oss igjen. Og selvfølgelig er det FrPs vannglass som også denne gangen er episentret for uværet. Vi har jo for lengst tilpasset oss de høye kraftløse bølger fra den kanten.  Kunsten å være medlem i en flerpartiregjering har lenge vist seg å være den umulige kunst for FrP. Partiet har i maktglødens rus unnlatt å forhandle om viktige politiske prinsipper, da regjeringspartiene forhandlet om politisk makt og innflytelse. Alle vet jo hvor trist og nytteløst det er å snyte seg når det tiltrengte snyteskaft mangler. For sent er forspilt, og kan i verste fall føre til selvskading av partiet.

Regjeringen valgte å sette til side politiske kjepphester og heller vise medmenneskelighet i saken om tobarnsmoren i Syria. En tungtveiende grunn var et livstruende sykt barn. Ut fra et medmenneskelig synspunkt bør vi være stolt av vår humane regjering. Finnes det noe edlere enn å parkere de politiske kjepphester og vise evnen til medmenneskelig forståelse? Regjeringen med statsministeren i spissen viste kløkt og storsinn. Det er altså disse medmenneskelige egenskaper de tre andre regjerings partier er i besittelse av, som har kavet FrPs vrede til de store høgmælte høyder. Selv det syke barnet vekket ikke partiets humane omtanke, hvis den finnes. Hvordan kan FrP forsvare sitt kalde synspunkt på menneskeverd når politiske kjepphester settes høyere, enn å redde et livstruet barn? Argumentene om at bare barna skulle hentes til Norge faller som et dårlig gjennomtenk argument. Bandet mellom mor og barn er ubestridt det sterkeste band som eksisterer blant jordens pattedyr og gjelder i høyeste grad også for arten Homosapiens. En hver diskusjon om å skille mor og barn er derfor et umenneskelig brudd på naturgitte medfødte instinkter om å beskytte sine avkom. Hvis diskusjonen om å skille mor og barn fortsetter, bør det først diskuteres om hvilket nivå vi skal senke oss ned på.                                                                                                                                     

Vi befinner oss i rettsstaten Norge hvor er alle uskyldig til det motsatte er bevist. På dagsnytt 18 opptrådte FrPs Helgheim som anklager og dommer i en og samme person. Etter lange tirader med anklager mot alenemoren var dommen klar. Hun var terrorist. Her var ingen formildende omstendigheter som burde overlates til domstolene.  

Det negative med forhåndsdom er bortforklaringer av relevante problemer som senere kan bli problem for oss selv. IS-barn som er norske statsborgere og vokser opp på lykke og fromme i land under andre kulturer vil kanskje i voksen alder søke tilbake til vårt eget land som statsborgere. Og uten kjennskap og naturlig forhold til Norge, er det langt fra sikkert at de kommer for å synge Ja vi elsker sammen med oss. Barn med norsk statsborgerskap som vokser opp i fremmede kulturer har også bagasje med seg. Hva de har i sin bagasje når de som voksne vender tilbake til et land som virker fremmed for dem, kan ikke forutsees. Alternativet er å ta vare på våre norske statsborgere i tide. Derfor bør vi hente hjem mødre og barn. Og overlate eventuelle forbrytelser til etterforskere og rettsvesen. 

Det gjenstår å se om vi skal oppleve en ny politisk saltomortale av partileder Siv Jensen. Hittil har hun jo vist oss bemerkeselsverdige politiske turnøvelser. Vil hun som den drevne politiker henge en stund i svingstangen og ta et mesterlig avsprang og på vaklende ben komme noenlunde stående ned i en skadeskutt regjering, eller vil hun ta en siste dans på bommen før det endelige avsprang ut i opposisjonens tussmørke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse