Annonse
Foto: Colourbox

Frp tåkelegger også kraftpolitikken

Politisk rådgiver i Energidepartementet, Bjørn Siem Knudsen (Frp), kommenterte i Nordlys den 9. januar min tidligere artikkel om sammenhengene i kraftpolitikken. Det er vanskelig å se at han har rett i noen av sine fire innvendinger:

Siem Knudsen hevder for det første at de nye kraftkablene som nå bygges til EU ikke vil føre til at halvparten av norsk vannkraft vil bli eksportert. «Det aller meste av kraften vil fortsatt bli brukt i Norge».

Min kommentar: De nye kablene som Frp fronter byggingen av, har som kjent en eksport-/importkapasitet på nesten 40 TWh. Vår samlede kapasitet blir dermed vel 70 TWh (halvparten av vår årlige produksjon). Skal denne kapasiteten bare skal være til pynt? Jeg regner med at når regjeringen bruker flere titalls milliarder på dem, så skal de brukes. Og den norske kraftbransjen gleder seg åpenbart.

Siem Knudsen: «Strømprisen kommer ikke til å bli flerdoblet».

Min kommentar: Det er ingen som har hevdet at byggingen av tre nye kabler vil flerdoble strømprisen til norske husstander. En slik prisstigning vil bli resultatet av den samlede prisstigning av alle tiltak som tar sikte på å integrere Norge i kraftmarkedet i Europa. Målet er å «harmonisere» kraftprisene fra Danmark, Tyskland og England – og Norge. Resultat: EU-priser også i Norge.

Siem Knudsen: Byggingen av vindkraft skal ikke «kompensere for et planlagt kraftunderskudd».

Min kommentar: Hva er ellers hensikten? Er det virkelig Frps hensikt at også inntil 50 TWh av planlagt ny vindkraft skal eksporteres? Hvor lite strøm tror Frp det er mulig for norske husstander å klare seg med?

Siem Knudsen: De «smarte» strømmålerne skal «ikke tvinge husholdningene til å lage mat seint på kvelden».

Min kommentar: Det er ikke mitt påfunn at hensikten med målerne og den nye strømtariffen som kommer fra 2021, er å spre folks strømbruk utover døgnet. Dette er det Siem Knudsens eget departement som har bestemt: Prisen på strøm skal settes så høy om morgenen og mellom kl. 1600 og kl. 2000 at de av oss med dårligst råd skal tvinges til å endre spisevaner (og andre vaner). Det står i forskriftene for loven.

Ellers er det litt merkelig at Siem Knudsen klarer å finne noe «konspiratorisk» i det jeg skrev – jeg siterte faktisk definisjonen av dette begrepet fra Store norske leksikon for å være på den sikre siden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse