Annonse
Det rimer dårlig at Regjeringen gir milliardbeløp i skattelette til de aller rikeste og samtidig fjerner mulighetene for kommunene til å skaffe seg inntekter, skriver Alf E. Jakobsen. Foto: Finnmark Dagblad

Frp/Høyre-regjeringen på skattejakt – tar fra kommunene

På nytt tar FrP/Høyreregjeringen en omvendt Robin Hood, dvs. tar fra kommunene og gir skattelette til de som har mest fra før.

Da er Regjeringskameratene  Frp og Høyre igjen komfortabel med å fjerne mulighetene for kommunene å skrive ut eiendomsskatt på verker og bruk. Dette fratar alle landets kommuner denne muligheten til inntekter i framtida og ikke minst de 348 kommune som i dag har eiendomsskatt på verker og bruk å kunne fortsette skrive ut denne type eiendomsskatt for å bygge ut velferden i egen kommune.

Først varslet de det i et revidert budsjett i første del av regjeringsperioden i forrige stortingsperiode, så skulle de komme med dette i ordinært statsbudsjett. Ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2017 var det tyst om dette,  det kom et Stortingsvalg i veien! Når dette valget er over så kommer de med dette i statsbudsjettet for 2018. 

Selv om dette er tenkt faset inn fra 2019 så gjør de det til et budsjettforhandlingstema i statsbudsjettet for 2018.  Her håper de å skaffe flertall for dette ved hjelp av Venstre og KrF. Etter min mening er det meningsløst å gjøre dette til en hestehandel der det er gi og ta mellom Regjeringspartiene og disse to partiene som står utenfor Regjeringen.  Dette betyr i klartekst at det ikke gjøres en skikkelig vurdering av konsekvensene for kommune-Norge. Jeg håper at iallfall KrF ser det meningsløse i at dette skal bli en hestehandel i en så viktig sak for kommunene.

Det rimer dårlig at Regjeringen gir milliardbeløp i skattelette til de aller rikeste og samtidig fjerner mulighetene for kommunene til å skaffe seg inntekter.   Når så dette ikke skal fases inn i etapper før fra 2019 bruker de kommende års statsbudsjett for å få dette presset igjennom uten noen nærmere utredning av konsekvensene.   Dette er et hastverksarbeid og ikke tillitsskapende da konsekvensene ikke er utredet i forhold til lovverket. 

På nytt tar FrP/Høyreregjeringen en omvendt Robin Hood, dvs. tar fra kommunene og gir skattelette til de som har mest fra før.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse