Annonse
Per Willy Amundsen og Fremskrittspartiet driver dobbelspill om regjeringens politikk i Nord-Norge, mener Nordlys Foto: Håkon Eikesdal

Frp’s dobbeltspill i nord

Før sommerferien skal Stortinget avgjøre hvor mye penger som skal brukes på det landbaserte forsvaret av Norge. Det er en sak som i vesentlig grad berører oss i Nord-Norge.

I forrige uke kom regjeringen med sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, men den manglende satsingen på forsvaret i nord har møtt en storm av kritikk fra både opposisjonen og fra forsvarskretser.

I et intervju med Nordlys sist helg rykker stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) ut med støtte til regjeringens kritikere. Amundsen håper Stortinget snur regjeringas nedprioritering av hær, helikopter og innkjøp av stridsvogner.

Vi er enige med Amundsen i sak. Det er ikke det som er problemet. Det som skurrer, er at Fremskrittspartiet forsøker å ri to hester, en i regjeringen, deretter ser vi hvordan Amundsen saler opp på nytt. Men da på utsiden av regjeringen.

Vi ser nøyaktig det samme når det gjelder den pågående krisen i luftambulansetjenesten. Frp er med i en regjering som sitter med det øverste politiske ansvaret for å sikre beredskap og trygghet i nord.

Samtidig har lederen i det sammenslåtte Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, de siste dagene gått til knallharde angrep på helseminister Bent Høie. Ja, Persen sier rett ut at Høie må gå av fordi han ikke lytter til nordlendingene.

Paradoksalt nok tyder alt på at både Frp's regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter stiller seg lojalt bak Høie i konflikten om luftambulansen.

Begge disse utspillene går selvfølgelig rett hjem i nord. Men troverdigheten er ikke veldig stor. Det hele kan lett bli tolket som et spill for galleriet, utspill Frp kommer med fordi man vet at saken er en tung belastning for Høyre og Frp i nord.

Man forsøker å unngå at Frp’s oppslutning i landsdelen går ned, etter at konsekvensene av regjeringens politikk blir tydeliggjort på viktige områder.

Men Frp har gjort dette dobbeltspillet til en politisk kunstform. Og nå ser vi metoden i full utfoldelse blant partiets fremste tillitsvalgte i og fra den nordligste landsdel.

Det er en gjennomført strategi som velgerne i landsdelen bør merke seg. Det er bra at det er folk i regjeringspartiene som markerer selvstendige synspunkter. Men samtidig er det på tide at Fremskrittspartiet (Frp) også tar sin del av ansvaret for sin egen regjerings feilslåtte politikk i Nord-Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse