Annonse
Felles for mange er at vi ønsker å vise vår støtte til det palestinske folket, og vi ønsker å gjøre noe. Her kan jeg bruke min forbrukermakt. Jeg kan si ifra i butikkene at jeg ikke vil ha varer fra Israel fordi at Israel er en okkupant, skriver Britt Ås. Bildet viser en grønnsakåker i Israel. Foto: Colourbox

Nei takk til frukt- og grønt fra okkupasjonsmakta Israel

Vi kan vise vår forbrukermakt og gjøre dette sammen!

Kort tid etter Nakba-dagen 15. mai, som i år var en minnedag om at det nå er 70 år siden Israel ble opprettet gjennom kolonialisering, etnisk rensing og systematisk ødeleggelse av det palestinske samfunnet, bugner frukt og grønnsaksavdelingene av israelske varer. På en butikk jeg skulle kjøpe gulrøtter hadde de fire sorter å velge blant. Alt fra First Price til økologiske – samtlige var merket Israel. Noen varer, blant annet poteter var ikke merket, men etter nærmere granskning viste det seg at de er fra Israel, selv om de i butikken framstår som landløse. I forrige uke hadde Eurospar gulrøtter merket Israel på tilbud for kr. 9,90 – førpris kr. 27.90.

Etter markering av Nakba (katastrofen som palestinerne kaller historien om 1948) gjør disse bugnende frukt og grønnsalsdiskene som er merket Israel meg uvel. I folkeretten utgjør historien fra 1948 en forbrytelse mot menneskeheten - og forbrytelsen pågår fortsatt.

Bama og Coop

I de siste årene har Palestinakomiteen spesielt satt fokus på dagligvarekjedene Coop Norge og Bama. Det er positivt at BAMA og Coop har tatt et standpunkt om at de selv ikke importerer produkt fra okkupert palestinsk land. Men både Coop og BAMA samarbeider fortsatt med leverandører som driver deler av sin produksjon på okkupert områder uten at selskapet/selskapene viser vilje til å avslutte denne produksjonen. Blant annet vet vi at Coop og Bama importerer varer fra det israelske jordbruksselskapet Mehadrin som er den største leverandøren av frukt og grønt til norske importører og som har produksjon i de okkuperte områdene. Coop og Bama selger altså fortsatt israelske varer i sine butikker til tross for at de har etiske retningslinjer for sine produkter.

Feilmerking

Flere norske frukt- og grøntimportører kjøper varer fra selskaper som har produksjon og foredling i ulovlige israelske bosettinger. Dette gjelder blant annet Mehadrin, Edom UK, Hadiklaim, Avniv og Cosmopolitan Trade. Dette er alle selskaper vi vet norske frukt- og grøntimportører kjøper eller har kjøpt varer fra, og som har produksjon i bosettinger.

Det er også dokumentert at flere av disse selskapene feilmerker varene sine, for å gi inntrykk av at varer produsert eller pakket i bosettinger stammer fra Israel.

Tromsø kommune

Det er mange grunner for at vi som bor i Tromsø kan være stolt av kommunen vår og dette er en av dem: Tromsø kommunestyre har vist til at kjøp av israelske varer og tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.

Sett i relasjon til at Tromsø kommune boikotter varer og tjenester fra okkuperte palestinske områder, hvordan følges dette opp når det handles inn frukt og grønt til kommunens institusjoner? Vil vedtaket bli fulgt opp med brev til butikker og matkjeder, samt oppfordring til Stortinget om å gjøre samme vedtak?

Hva kan vi forbrukere gjøre?

Felles for mange er at vi ønsker å vise vår støtte til det palestinske folket, og vi ønsker å gjøre noe. Her kan jeg bruke min forbrukermakt. Jeg kan si ifra i butikkene at jeg ikke vil ha varer fra Israel fordi at Israel er en okkupant. Jeg kan si fra om at det finnes alternative varer. Jeg ber de politikerne jeg stoler på om å løfte mitt forbrukerkrav videre opp i systemet. Jeg kan organisere meg. Det samme kan du gjøre. Vi kan vise vår forbrukermakt og gjøre dette sammen!

Dette innlegget ble først publisert med feil og utdatert tittel på forfatteren. Redaksjonen beklager dette.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse