Annonse
Ulvehylet fra Trygve Slagsvold Vedum, som påstår at han taler på vegne av oss som bor utenfor Ring 3 i Oslo, gjør at han slipper å snakke om de virkelige problemene distrikts-Norge står overfor, skriver Arne O. Holm. (Foto /montasje: Scanpix / Nordnorsk debatt)

Frykt som politisk våpen

I stedet for å stirre oss blind på Donald Trump, er det på tide å kaste et blikk på hvordan frykten brukes som politisk våpen også i vårt eget land. Nå er det redselen for ulv som skal løfte oss inn i framtida.

Kampen mot et i praksis utryddet rovdyr er viktig bare fordi den er egnet til å polarisere. Som Trump dyrker Slagsvold Vedum en retorikk rensket for dybde, dandert med maksimal forenkling.

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, forsøker med alle midler å samle nasjonen rundt sin egen ulvefrykt. For oss bor i Nord-Norge er det ei problemstilling like aktuell som nedlegging av trikkeskinner i Trondheim. Men ulven er mer effektiv som virkemiddel i en politisk strategi konstruert for å skape frykt og polarisering.

Ulvehylet fra Vedum

Ulvehylet fra Trygve Slagsvold Vedum, som påstår at han taler på vegne av oss som bor utenfor Ring 3 i Oslo, gjør at han slipper å snakke om de virkelige problemene distrikts-Norge står overfor. For da måtte han også svare på hvordan vårt eget næringsliv skal overleve i en verden hvor proteksjonisme, isolasjonisme og handelskrig er framtredende trekk.

En slik utvikling er er dårlig nytt, ikke minst for oss som bor Nord-Norge.

Vedum henter inspirasjon fra Donald Trump, en president så uetterrettelig og løgnaktig, at de største amerikanske mediehusene i fullt alvor har diskutert om det er presseetisk forsvarlig å direktesende hans taler. Demagogien handler hele tida om å skape oppmerksomhet rundt det spissformulerte og marginale, for å slippe å forholde seg til de store og mer komplekse politiske utfordringene.

Der Donald Trump tror at Amerikas framtid sikres ved å bygge murer mot resten av verden, tror Slagsvold Vedum at kysten av Nord-Norge best sikres ved en kamp mot internasjonale avtaler. 

En subsidiert kornåker

Skjønt, han tror det neppe. Selv Vedum, med begge beina plantet i en subsidiert kornåker, må ha fått med seg at fiskerinæringa i nord lever av eksport. Men han vil helst ikke snakke om det.

I stedet snakker han om ulv med så store bokstaver at statsminister Erna Solberg må svare på ulvespørsmål selv når hun er på statsbesøk i India.

  • Vi skyter ulv, blir overskriften på statsministerens internasjonale framstøt.

Mens statsministeren har tatt med seg en større næringslivsdelegasjon til India for å åpne dørene til et viktig marked, kjører Senterpartiet i traktorkolonne inn på Løvebakken.

Kampen mot et i praksis utryddet rovdyr er viktig bare fordi den er egnet til å polarisere. Som Trump dyrker Slagsvold Vedum en retorikk rensket for dybde, dandert med maksimal forenkling.

Han snakker foraktfullt om en elite som har snudd ryggen til folket, mens han selv snur ryggen til mennesker på flukt fra krig og elendighet. Ansvaret for disse overlater han i stedet til EU, en organisasjon han ellers bare har den samme forakt overfor. 

La oss snakke om ulv

Mens distriktene han gjør seg til talmann for opplever befolkningsnedgang og mangel på arbeidskraft, fylles nedsnedde, internasjonale flykningeleire med mennesker på jakt etter ei trygg havn. Men la oss helle snakke om ulv.

I likhet med ulven, lar heller ikke klimaendringene seg stoppe av ei kommunegrense. Men Vedum bryr seg ikke, for det grønne skiftet er en trussel mot distriktene, påført bygde-Norge av den samme eliten.

At nordnorsk industri er avhengig av å omstille seg i miljøvennlig retning for å kunne selge sine produkter på det internasjonale markedet, drukner i retorikkens forenklede verden.

Så når vel ikke klimaendringene vi merker her nord, inn i stortingskorridorene der Vedum klekker ut sin strategi. Bare frykten for ulven slipper gjennom Stortingets strenge sikkerhetskontroll.

Derfra skal den påføres oss alle, som et ekkokammer av en amerikansk president som for lengst har redusert politikk til et narrespill, hvor målet er å sette mennesker opp mot hverandre.

  • Arne O. Holm er redaktør i High North News

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse